Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Neverte všetkým radám starých mám: Odborníci prezradili, čo platí a čo sú bludy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: mobilebayparents.com)

PARÍŽ - Hrubá soľ vôbec nie je tým najlepším prostriedkom na peeling nôh a citrón je našim vlasom skôr na škodu ako na úžitok. Recepty našich babičiek na skrášlenie tela, tváre či na bielenie zubov sa teraz znovu dostávajú do popredia záujmu v súvislosti s popularitou všetkých tých vecí, ktoré si môžeme doma robiť sami. Na otázku, ktoré babičkovské rady sú skutočne užitočné a ktoré sa nezakladajú na pravde, odpovedali experti vo francúzskom denníku Le Figaro.

Mágia pozitívneho myslenia: Týchto 5 rád vo vás naštartuje nového človeka, ale má to háčik!

Že mrkvový olej prispieva k opálenému vzhľadu pokožky, je síce pravda, ale pozor! Mrkvový olej, rovnako ako ten olivový, skutočne urýchľuje opaľovanie. Mrkva obsahuje beta-karotén, prírodné farbivo, ktoré vytvára dojem, že je pleť opálená viac, než je tomu v skutočnosti. Avšak farmaceut Thomas Kassab varuje: "Nie je to olej určený na aplikáciu na pokožku, môže viesť ku kožným alergiám. Ak ho primiešame k opaľovaciemu krému, rozpúšťa jeho aktívne látky, takže krém s faktorom 50 má potom už len faktor 25 a menej chráni pokožku pred slnečnými lúčmi a pred starnutím."

Rada: večer pred opaľovaním vždy urobte skúšku na ruky a sledujte reakciu kože. Vyhnite sa tomu, aby ste sa vystavovali slnku v hodinách, keď je žiarenie najintenzívnejšie.

Maska z medu hydratuje pleť. Aj táto rada je pravdivá, med ale nemôžu používať osoby, ktoré sú alergické na med alebo na peľ. "Med je bohatý na rôzne cukry, oligoprvky a vitamíny. Hydratuje veľmi suchú pleť a dokonale jej vyhovuje. Pre normálnu a zmiešanú pleť je vhodné ho zmiešať s jogurtom," vysvetľuje Kassab.

Je zbytočné, aby ste si na nohy nanášali kávovú usadeninu a snažili sa tak skoncovať s celulitídou. Kofeín síce pôsobí proti takzvanej pomarančovej koži, ale usadenina aplikovaná na nohy má len malý efekt. Kofeín totiž neprenikne pod kožu, uvádza ďalej Kassab.

Ďalšie babičkovské rady sa týkajú použitia citróna, či už na bielenie zubov alebo na zosvetlenie vlasov. Citrón nemá na bielenie zubov žiadny vplyv, vysvetľuje dentistka Brigitte Scottoová di Mase-Gossinová. "Kyselina citrónová naopak poškodzuje sklovinu a umožňuje vstrebávať vonkajšie farbivá. Ďasná ustupujú, odhaľujú sa nervové zakončenia a to vedie k zvýšenej citlivosti na teplo či chlad," dodáva.

A citrón na vlasy? Áno, ale pozor: kyselina citrónová je voči vlasom agresívna a vysušuje ich. Rovnako ako ocot aj citrón neutralizuje vápenaté usadeniny vo vode, dáva vlasom lesk a objem, hovorí Gilles zo salónu Leonor Greyl. Pri umývaní vlasov môžete do vody na oplachovanie pridať niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.

Vaječný žĺtok na suché a lámavé vlasy je skutočne účinný. Potrebujete vlasy ošetriť po letnom slnení? Potom je žĺtok to, čo potrebujete. Je bohatý na tuk a vlasy vyživuje do hĺbky. Podobne môže poslúžiť maska ​​z avokáda, uvádza Gilles. Žĺtok aplikujte len na končeky vlasov a po piatich až desiatich minútach opláchnite.

Uhorka na kruhy pod očami: to je síce pravda, ale rovnako tak môžeme použiť zemiak. "Na kruhy pod očami pôsobí len to, že je uhorka po vybratí z chladničky studená. Jedinou výhodou uhorky je to, že nie je kyslá a nedráždi pokožku," hovorí farmaceut Kassab.

Pomôže hrubá soľ ako peeling na nohy? Nie. "Soľ je príliš agresívna. Môže poraniť kožu a viesť k jej poškodeniu, ba až k popáleninám. Suchú kožu treba odstraňovať jemne a potom nohy natrieť hydratačným krémom," radí Kassab.

Viac o téme: Rady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu