Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odhalenie o nacistoch: Pozrite, akou biologickou zbraňou chceli zabíjať!

Heinrich Himmler
Heinrich Himmler (Zdroj: news.nationalpost.com)

DACHAU - Nacistický režim na konci druhej svetovej vojny skúmal možnosť použiť maláriou infikované komáre ako biologickú zbraň. Vyplýva to z dokumentov z koncentračného tábora Dachau, o ktorých v odbornom magazíne Endeavour informoval nemecký biológ Klaus Reinhardt. Výskumný inštitút v Dachau sa podľa neho v roku 1944 zaoberal problémom, ako udržať infikovaný hmyz dostatočne dlho nažive, aby ho bolo možné dopraviť na územie nepriateľa a tam vypustiť.

Oficiálne toto nacistické laboratórium, založené v roku 1942 šéfom SS Heinrichom Himmlerom, hľadalo prostriedky proti chorobám prenášaným všami a hmyzom. Medzi nemeckými vojakmi aj obyvateľmi koncentračných táborov bol totiž značne rozšírený týfus a ďalšie choroby. Záznamy vedúceho inštitútu Eduarda Maya však nepripúšťajú iný záver, než že sa tam pracovalo aj na zbrani proti nepriateľovi, tvrdí Reinhardt.

Vedec z univerzity v Tübingene ako prvý prebádal výskumné protokoly entomologického inštitútu v Dachau a poznámky jeho vedúceho Maya. Pracovníci ústavu podľa nich v roku 1944 skúmali rôzne druhy komárov a hľadali ten, ktorý by bol najvhodnejší k nasadeniu ako vojnová zbraň.

Maláriou infikované komáre nacisti v Dachau podľa dokumentov pestovali vo veľkom. "Samičky dostávajú každú druhú noc králika, aby mohli cicať krv," napísal jeden z vtedajších pracovníkov laboratória v liste priateľovi. Lekár Claus Schilling, odsúdený na trest smrti v povojnovom procese s osadenstvom tábora v Dachau, robil experimenty s maláriou aj na väzňoch tohto neslávne známeho nacistického zariadenia.

Kľúčovou otázkou výskumu podľa Reinhardta bolo, či bodavý hmyz bude schopný prežiť tak dlho bez potravy, aby ho bolo možné prepraviť z chovnej stanice na miesto určenia. Mayovi a jeho tímu sa ho nakoniec údajne nájsť podarilo.

"Transport z chovnej stanice na miesto vysadenia je možný. Pre praktické prevedenie by sa mal nasadiť anofeles štvorškvrnný," odporučil vedúci výskumu, z ktorého formulácie Reinhardt usudzuje, že vedcom v Dachau išlo o vývoj ofenzívnej zbrane.

Odborníci si doteraz neboli istí, či nacisti počas druhej svetovej vojny plánovali použiť biologický arzenál. Reinhardt tvrdí, že jeho poznatky umožňujú túto diskusiu otvoriť nanovo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu