Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Z kaluže do blata: Nemecký mladík nemá ebolu, za to mu zistili maláriu

Chikungunya je prenášaná hmyzom
Chikungunya je prenášaná hmyzom (Zdroj: SITA)

HAMBURG - Študenta medicíny z Nemecka, ktorý pôsobil v Libérii a Rwande ako dobrovoľník, umiestnili preventívne do karantény vo vojenskej nemocnici v rwandskom Kigali, a to v súvislosti s podozrením na ebolu.

Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na rwandský rezort zdravotníctva.

Podľa rovnakého zdroja lekári diagnostikovali u pacienta maláriu, avšak rozhodli sa podrobiť ho pre istotu i testu na ebolu, uviedla ministerka zdravotníctva Agnes Binagwahová.

Výsledky testu by mali byť známe v priebehu 48 hodín.Správa z Rwandy prišla len krátko po tom, čo si v Hamburgu "vydýchli", keď sa nepotvrdilo víkendové podozrenie z ochorenia na ebolu u 28-ročného pacienta, ktorý bol nedávno v Sierra Leone.

Jonas Schmidt-Chanasit z Inštitútu Bernarda Nochta pre tropickú medicínu však zdôraznil, že napriek celkove rastúcemu počtu prípadov eboly niet v Nemecku dôvodov na znepokojenie. "Je extrémne nepravdepobodné, že by sa takáto infekcia importovala." A dokonca ani jediný potvrdený prípad eboly by nebol dôvodom na paniku. K epidémii podobných rozmerov ako v Afrike by v Európe sotva mohlo prísť. Sieť zdravotníckych zariadení je podstatne hustejšia a diagnóza možná v priebehu niekoľkých hodín, vyplynulo z odborníkových slov.

V uplynulých dňoch prišli hlásenia o podozrivých prípadoch z viacerých končín sveta, vrátane Kanady, Rumunska, či Hongkongu. Ani v jednom z nich však obavy neboli opodstatnené.

V Ženeve dnes prebiehajú rokovania expertov Svetovej zdravotníckej organizácie s medicínskymi etikmi o možnom aplikovaní experimentálnych preparátov v oblasti zasiahnutej epidémiou. Ako je známe, práve takýto liek viedol predbežne k zlepšeniu zdravotného stavu dvoch infikovaných Američanov, prepravených medzičasom už do Atlanty. Najnovšie ho aplikovali už aj u prvého Európana, infikovaného duchovného zo Španielska, ktorý sa už tiež lieči vo vlasti.

Znalci nevylučujú, že vzhľadom na vážnosť situácie WHO v danej chvíli dá zelenú aplikácii experimentálneho lieku , ktorý je ešte vo vývojovej fáze, a to aj kvôli vysokej miere úmrtnosti pacientov s diagnózou ebola a kvôli faktu, že zatiaľ niet žiadneho efektívneho lieku, ani terapie na toto ochorenie.

Úlohou etikov bude odhadnúť, za čo všetko môžu v takejto situácii lekári niesť zodpovednosť. Prirodzene, nemožno v tejto súvislosti zabudnúť na možné vedľajšie účinky preparátu, ktorý ešte neprešiel testovaním na ľuďoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu