Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Už onedlho sa stretneme s mimozemšťanmi: Do roku 2040 tvrdia v SETI

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: sxc.hu )

BRATISLAVA – Neuveriteľné sa stane skutočnosťou. Vedci predpokladajú, že do roku 2040 nájdu vo vesmíre živé bytosti. V nasledujúcich desaťročiach totiž preskúmajú dostatočné množstvo planét a predpokladajú, že do roku 2040 nájdu aj našich mimozemských susedov.

V roku 1960 namieril astronóm Frank Drake svoj 26-metrový rádioteleskop na blízke hviezdy Tau Ceti a Epsilon Eridani. Pokúšal sa hľadať rádiové stopy po prípadnej rozvinutej mimozemskej civilizácii. Na jeho sklamanie, nič neobjavil, no prakticky stál za zrodom systematického programu SETI. Jeho úlohou je počúvať vo vesmíre rôzne frekvencie a stopovať prípadných inteligentných mimozemšťanov.

Vedci v súčasnosti predpokladajú, že v priebehu dvoch desaťročí by mali nejakých mimozemšťanov vo vesmíre skutočne nájsť. Ako uvádza tech.sme.sk, Seth Shostak na sympóziu amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír na Stanfordovej univerzite povedal, že do roku 2040 preskúmajú asi dva milióny hviezdnych systémov. Je to dosť sústav na to, aby sa im skutočne závratný objav naozaj podaril.

Vedci už dnes tušia, že vo vesmíre sa nachádza viac ako štyri tisíc exoplanét. Viac ako tisícka planét v cudzej slnečnej sústave je dokonca potvrdených. Vedci hovoria, že už našli niekoľko svetov, na ktorých by teoreticky mohli existovať podmienky pre život. Doteraz však o žiadnej forme mimozemského života nevieme.

„V konečnom dôsledku má zrejme každá piata hviezda planétu, na ktorej by sa mohol objaviť život,“ povedal pre Space.com Shostak z Inštitútu SETI a dodal, že je to ohromné množstvo a znamená, že len v našej galaxii sa pohybujeme v desiatkach miliárd svetov pripomínajúcich Zem.

I keď načúvanie mimozemskému vysielaniu je jedným zo spôsobov, ako vedci pátrajú po živote vo vesmíre a takto sa sústreďujú na rozvinuté spoločnosti, sami však pripúšťajú, že podstatne pravdepodobnejšia je existencia mimozemských mikróbov.

Hovoria, že jednoduché organizmy by mohli nájsť aj na Marse, či niektorých mesiacoch veľkých planét. Dôvodia tým, že na našej planéte sa podobný život vyskytol už takmer pred štyrmi miliardami rokov.

Nová generácia vesmírnych ďalekohľadov by však mohla pomôcť aj pri hľadaní stôp v atmosfére po vzdialených exoplanétach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu