Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VIDEO Vesmírna "šupa": Najsilnejší náraz meteoritu do Mesiaca v obrovskej rýchlosti!

Kráter po meteorite
Kráter po meteorite (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Španielskym astronómom sa podarilo zaznamenať doteraz najsilnejší pozorovaný náraz meteoritu do povrchu Mesiaca. Kozmické teleso o veľkosti malého auta a váhe okolo 400 kilogramov narazilo do Mesiaca rýchlosťou 61-tisíc kilometrov za hodinu.

V atmosfére Zeme by podobný meteorit zanikol pred dopadom na zemský povrch. Mesiac podobnú ochranu nemá a kamenné kusy vytvorili postupom rokov na povrchu tohto najbližšieho vesmírneho suseda našej planéty veľké množstvo kráterov. Meteorit zachytený vlani v septembri astronomickou stanicou na juhu Španielska na ňom vytvoril kráter s priemerom asi 40 metrov.

Záblesk po dopade trval osem sekúnd. "V tej chvíli som si uvedomil, že som videl veľmi vzácny a pozoruhodný jav," povedal José Madieno, ktorý náraz meteoritu do Mesiaca natočil. Energia uvoľnená pri dopade bola porovnateľná s 15 tonami trinitrotoluénu TNT. To je najmenej trikrát viac, než tomu bolo pri doteraz najsilnejšom náraze, ktorý zaznamenal americký úrad NASA.

Madienov tím v andalúzskom astronomickom stredisku IAA - CSIC pracuje v rámci medzinárodného programu MIDAS pre priebežné monitorovanie mesačného povrchu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu