Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Celosvetové protesty za slobodu: Dosť bolo špehovania zo strany mocných!

Online protest proti sledovaniu Zobraziť galériu (3)
Online protest proti sledovaniu (Zdroj: thedaywefightback.org, rawstory.com)

BRATISLAVA - Viac ako šesťtisíc webových stránok sa dnes zapojilo do protestu namiereného proti špehovaniu zo strany americkej vlády. Užívatelia môžu dokonca kontaktovať jej členov a žiadať o ich podporu.

Dnes sa koná jeden z najväčších internetových protestov. Približne 6200 webstránok protestuje proti dohľadu zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) a taktiež si pripomína viac ako rok od smrti aktivistu Aarona Schwartza (†26), ktorý sa ostro staval proti návrhu zákona internetovej cenzúry SOPA.

Celosvetové protesty za slobodu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thedaywefightback.org, rawstory.com)

Protest dostal názov "The Day We Fight Back (Deň, kedy sme zahájili protiúder). Každý zúčastnený web má hore umiestnený banner, v ktorom sa píše: "Milý internet, už máme plné zuby sťažností na NSA. Chceme nové zákony, ktoré obmedzia online špehovanie". Banner vraj dokonca umožňuje užívateľom v USA kontaktovať členov Kongresu priamo e-mailom alebo cez telefónnu službu Twilio Voice. Zákonodarcov potom môžu požiadať o podporu zákonov, ktoré by obmedzili legálnosť sledovania internetu zo strany agentúry. Návštevníci z iných krajín sú zas vyzvaní, aby podpísali petíciu namierenú proti hromadnému dozoru. Doteraz ju podpísalo viac ako 26 tisíc ľudí.

Celosvetové protesty za slobodu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thedaywefightback.org, rawstory.com)

"Spoločne budeme bojovať proti mocnostiam, ktoré sa snažia sledovať, zhromažďovať a analyzovať každý náš krok na internete. Spoločne dávame týmto najavo, že takéto správanie je nezlučiteľné s demokratickými princípmi. Ak vytrváme, tento boj vyhráme," píše sa na stránke hnutia.

Protest však nie je obmedzený len na kyberpriestor. Viac ako tucet rovnako zameraných demonštrácií sa koná po celom svete vrátane Dánska, Švédska, Kostariky, Srbska či San Franciscu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu