Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

VIDEO Fialová príšera z brehu mora: Kde sa vzalo toto čudo?!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Na beh mora v Brazílii vyplavilo tento rok zvláštneho tvora, ktorého telo vyzerá ako fialový nafúknutý balónik. Miestami taktiež nadobúdal napríklad obrysy sliepky, alebo sa len tak prevaľoval na piesočnatej pláži a obmývali ho vlny.

Aj keď sa na prvý pohľad zdalo, že ide o akýsi čudný neživý predmet, opak je pravdou. Podľa portálu tn.cz ide dokonca o štyroch jedincov, ktorí spolupracujú, aby vytvorili kuriózny blob. Toto "spoločenstvo" sa volá siphonophorae a v skutočnosti ide kolóniu viacerých medúzovitých živočíchov.

Taká zvláštna sliepočka.
Zobraziť galériu (2)
Taká zvláštna sliepočka.  (Zdroj: YouTube)

Konkrétne sa pozeráme na mechúrovku portugalskú (Physalia Physalis), známu tiež ako "portugalská galéra", ktorá má plynom vyplnený plavák umiestnený na vrchole trsu jedovatých ramien. Ako zástupca pŕhlivcov s chápadlami dosahuje dĺžku až 30 metrov a je považovaná za veľmi nebezpečnú.

Telo je zložené zo vzdušného mechúra, ktorý pláva na hladine mora a dolnej časti, v ktorej sú dlhé ramená. Zaujímavosťou je, že nejde o jedného živočícha, ale o kolóniu, kde beta jedinec prevzal úlohu hostiteľa a ostatní jedinci zabezpečujú pre celú kolóniu potravu a rozmnožovanie.

Mechúrovka portugalská

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu