Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Invázia medúz, za tri dni popŕhlili 700 turistov!

Mechúrovka portugalská
Mechúrovka portugalská

MADRID - Najmenej sedemsto dovolenkárov počas troch dní od nedele do utorka atakovali v jednej oblasti stredomorského pobrežia Španielska pŕhlivé medúzy, ktoré sa v neobvyklom množstve objavili u troch tamojších pláží. Pritom za normálnych okolností tú býva denne popŕhlených iba niekoľko ľudí.

Od stredy je vraj táto lokalita už opäť bez medúz, uviedla včera agentúra AP s odvolaním sa na miestne zdroje.

"Za päť alebo šesť rokov, čo robím túto prácu, som nič podobné nevidel," povedal podľa AP Juan Carlos Castellanos z miestneho turistického centra.

Táto nezvyčajná invázia medúz neďaleko mesta Elche zahŕňala malé, takmer priehľadné jedince druhu mechúrovka portugalská, ktoré väčšina plavcov pravdepodobne nemohla ani zahliadnuť. V mori plávali vo veľkých, ovšem dosť rozptýlených skupinách.

Španielskí morskí biológovia napriek tejto udalosti vyhlásili, že vo všeobecnosti je tento rok v oblasti nižší výskyt medúz ako v iných rokoch.

Mechúrovka portugalská (Physalia Physalis), niekedy pre svoj tvar nazývaná "portugalská galéra", je zástupca pŕhlivcov, ktorá s chápadlami dosahuje dĺžku až 30 metrov. Je považovaná za veľmi nebezpečnú. Telo je zložené zo vzdušného mechúra, ktorý pláva na hladine mora a dolnej časti, v ktorej sú dlhé ramená. Zaujímavosťou je, že nejde o jedného živočícha, ale o kolóniu, kde beta jedinec prevzal úlohu hostiteľa a ostatní jedinci zabezpečujú pre celú kolóniu potravu a rozmnožovanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu