Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tragická samovražda milencov a jeden malý vinník: Dostať môže aj vás!

Borelióza priviedla ženu až k samovražde Zobraziť galériu (4)
Borelióza priviedla ženu až k samovražde (Zdroj: www.dailymail.co.uk)

OXFORD – Britská polícia uzavrela tragický prípad milencov ako zo shakespearovskej drámy. Muž spáchal samovraždu pol roka po svojej chorej manželke a v okamihu smrti v ruke stískal jej fotografie.

Všetko sa to začalo ešte v januári 1997. Lisa Hole bola na prechádzke v lese, keď ju uhryzol kliešť a rodáčku z Londýna nakazil Lymskou boreliózou.

Nebezpečná choroba sa prejavuje červenou škvnou, ktorá uprostred bledne. V tejto prvej fáze je ľahko liečiteľná antibiotikami. Ak však nakazený nevyhľadá lekára a nelieči sa, po niekoľkých mesiacoch i rokoch môže ochorenie viesť k chronickým problémom srdca, nervov i k trvalým poškodeniam kĺbov.

Manželia spáchali samovraždu kvôli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: www.dailymail.co.uk)

To postihlo aj Lisu. Keď navštívila lekára kvôli závratom a chronickej únave, bolo už príliš neskoro. Najskôr jej diagnostikovali rôzne iné choroby, po dlhých šiestich rokoch prišli na to, že trpí boreliózou. „Kedysi som bola fit, ale potom sa môj stav začal zhoršovať. Zvykla som cez víkend nachodiť 15 míľ, ale potom som prešla dve míle do práce a cítila som sa vyčerpaná. Moja ľavá ruka bola na tom tak zle, že som ani nedokázala zdvihnúť kanvicu.“

Lisa bola neustále unavená a mala obrovské problémy s kĺbami. Najskôr sa musela vzdať chodenia do zamestnania a svoju prácu editorky vykonávala z domu, neskôr ju už nedokázala robiť vôbec. Bola odkázaná na invalidný vozík a úplne závislá na starostlivosti manžela Johna Mladenovicha.

Manželia spáchali samovraždu kvôli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: www.dailymail.co.uk)

V roku 2009 ešte na svet hľadela optimisticky a pred nebezpečenstvom kliešťov varovala v novinách slovami: „Môj život bol niekoľko rokov neznesiteľný, ale nikdy som sa nevzdala nádeje.“ Po štyroch rokoch už bolo všetko inak. Napriek starostlivej opatere milujúceho manžela už Lisa nechcela takýto život viesť a rozhodla sa pre samovraždu.

Pred pol rokom sa 44-ročná žena predávkovala zvieracími sedatívami pred očami muža, ktorý s ňou prežil 15 rokov. Hoci ho musela k podpore jej rozhodnutia prehovárať, o dva roky starší manžel napokon sedel celý čas pri nej. Sledoval, ako si vzala lieky, ľahla na sedačku a rýchlo zaspala. Po 90 minútach zavolal lekárov. Tí už našli len bezvládne telo Lisy Hole.

Manželia spáchali samovraždu kvôli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: www.dailymail.co.uk)

Mladenovich bol pre podozrenie, že asistoval pri samovražde manželky, zaktnutý, no čoskoro ho prepustili na kauciu. Jeho život sa však už nikdy nedostal do normálnych koľají. Po šiestich mesiacoch prestal komunikovať s okolím a keď nezdvíhal telefón, zúfalý kamarát Bryn Barrick zalarmoval políciu. Tá našla na dverách lístok s odkazom „Som v obývačke, zobral som si život.“

Mladenovichove schúlené telo ležalo na sedačke, v ruke stískal tri fotografie svojej mŕtvej manželky. Svoj život ukončil rovnakými liekmi ako žena, ktorú miloval. Ako žena, bez ktorej nedokázal žiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu