Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tajomný syndróm spôsobuje bolesť väčšiu ako pôrod a amputácia: Zasiahnuť môže každého!

U ľudí s CRPS môže prísť k zmene farby pokožky či opuchu postihnutej končatiny. Zobraziť galériu (2)
U ľudí s CRPS môže prísť k zmene farby pokožky či opuchu postihnutej končatiny. (Zdroj: mayo clinic, )

USA - Ochorenie, ktoré spôsobuje extrémnu bolesť u pacientov, mätie lekárov aj výskumných pracovníkov, ktorí nevedia nájsť jeho príčinu, ani účinný liek. Complex Regional Pain Syndrome (CRPS) spôsobuje, že sa človek jedného dňa jednoducho prebudí s otrasnou bolesťou, ktorá nezmizne.

Postihuje väčšinou ramená, ruky, nohy alebo chodidlá. Niekedy syndróm vznikne po úraze alebo modrine, ale často sa objaví aj bez identifikovaného zranenia.

Alexandra Annalorová (21) má takto zasiahnutá pravú nohu. Bolesť býva taká silná, že keď príde, nedokáže viac ako 10 minút chodiť. Inokedy sa jej zase neovládateľne trasie.

Lekári tvrdia, že ide o ochorenie nervového systému, pri ktorom nervy odosielajú konštantný signál o bolesti do mozgu. Aký je však jeho dôvod, netušia.

Choroba je ťažko zvrátiteľná a častokrát pacienti nereagujú na žiadny druh liečby. Všeobecne, čím dlhšie takýto stav trvá, tým skôr sa môže rozšíriť aj do ostatných častí tela. Dôležité je preto podchytiť ho do troch mesiacov od vzniku.

Podľa McGillovho grafu, ktorí lekári používajú na meranie úrovne bolesti svojich pacientov, sa radí na extrémne vysoký stupeň. Skóre 42 z 50 ho posúva vyššie ako pôrod alebo amputáciu.

Tajomný syndróm spôsobuje bolesť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: mayo clinic, )

Táto tajomná choroba môže údajne zasiahnuť kohokoľvek, kdekoľvek a kedykoľvek. Zaznamenané boli aj prípady detí vo veku dvoch rokov. Lekári však tvrdia, že už žien existuje štyrikrát väčšia pravdepodobnosť postihu ako u mužov.

"Nemôžem jesť, spať, nedokážem normálne fungovať. Vlastne som premýšľala o tom, že skoncujem so životom. Bolesť sa stala nevydržateľnou," povedala CBS Daphne Cuebasová.

Odborníci sa snažia pacientom pomôcť napríklad intramuskulárnou injektážou botoxu, stimulátormi miechy a rôznymi formami psychoterapie a hypnózy. Cuebasová má napríklad implantované zariadenie, ktoré jej morfium vstrekuje priamo do kolena a poskytuje jej úľavu. Ochorenie sa u nej pritom objavilo už pred 14 rokmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu