Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Noemova archa pre ľudstvo: Tento bunker zabezpečí, že prežijeme katastrofu!

Vchod do bunkra na Špicbergoch Zobraziť galériu (3)
Vchod do bunkra na Špicbergoch (Zdroj: strangerdimensions.com)

LONGYEARBYEN - Na kraji Európy, za polárnym kruhom, kde deň aj noc trvajú polroka, ležia Špicbergy, ktoré sú súčasťou Nórska. Toto súostrovie ukrýva tajomnú stavbu, ktorá zaručí prežitie ľudstva v čase prípadnej ničivej katastrofy. Nachádza sa v nej totiž množstvo prírodných pokladov.

Reč je o bunkri, presnejšie globálnej banke, v ktorej sú uložené rastlinné semená zo všetkých kútov sveta, ako napríklad z Kanady, Švajčiarska, Kolumbie, Sýrie či Írska. Práve ony by mali byť zárukou toho, že ak náhodou niekedy dôjde k nejakej obrovskej pohrome, preživší budú mať na čom stavať svoju ďalšiu existenciu.

Nie nadarmo sa tomuto úkrytu hovorí aj Noemova archa. Vedci v ňom uskladnili viac ako dvadsať miliónov vzoriek zemskej flóry a najmä obilnín, ktoré tvoria dôležitú súčasť našej potravy. Sú uložené v štvorvrstových obálkach v plastových kontajneroch a roztriedené na policiach v skladovacích priestoroch pri teplote - 18 stupňov. Nízka teplota a obmedzený prístup ku kyslíku spomaľujú zrenie semienok.

Noemova archa pre ľudstvo:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: strangerdimensions.com)

Noemova archa pre ľudstvo:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: strangerdimensions.com)

Rastlinnú banku začali stavať v júni 2006, slávnostne otvorená bola koncom februára 2008. Jej vybudovanie stálo nórsku vládu 45 miliónov korún (cca 5,5 milióna eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu