Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Škaredá pravda o Tutanchamónovi: Vieme, ako naozaj vyzeral, ohyzdné FOTO v článku!

Tutanchamón nebol žiadny krásavec Zobraziť galériu (4)
Tutanchamón nebol žiadny krásavec

BOLZANO - Doposiaľ najpodrobnejší výskum pozostatkov egyptského faraóna Tutanchamona priniesol šokujúce informácie. Hoci jeho zlatá pohrebná maska s ostrými črtami naznačuje, že to bol fešák, pravda je oveľa drsnejšia. Slávny panovník bol podľa všetkého poriadne ohyzdný!

Vedci z talianskeho Inštitútu pre múmie vykonali virtuálnu pitvu, ktorá predstavuje doteraz najdetailnejší výskum, aký bol kedy na ostatkoch egyptského faraóna uskutočnený. Išlo o kombináciu genetickej analýzy jeho rodiny a viac ako 2000 počítačových skenov mumifikovaného tela.

Faraón Tutanchamón
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nypost.com)

Vďaka tomu napríklad zistili, že Tutanchamón trpel množstvom zdravotných neduhov, ktoré boli spôsobené tým, že jeho rodičmi boli brat a sestra. Mal výrazný predkus, ženské boky a jeho ľavá noha bola skrútená dovnútra, kvôli čomu musel pri chôdzi používať palicu.

Tutanchamón nebol žiadny krásavec
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: news.discovery.com)

Taktiež trpel Köhlerovou chorobou, čo je zriedkavá genetická porucha postihujúca pohybový systém. Pravdepodobnosť jej vzniku zvyšuje to, ak sa dvaja priami príbuzní rozhodnú plodiť deti. Starí Egypťania verili, že incestom sa zachová čistá pokrvná línia, pričom si neuvedomovali vážne genetické dôsledky sobášov v rámci jednej rodiny.

Historici už predtým vedeli, že faraón vlastnil 130 vychádzkových palíc a pri streľbe lukom sedel, donedávna ale netušili prečo. Takisto niektorí z nich tvrdili, že Tutanchamón rád jazdil na dvojkolesovom záprahu, pravdou však je, že so zdeformovanou nohou by to zvládol len veľmi ťažko. Predošlé testy viedli expertov k presvedčeniu, že vládca bol zavraždený, alebo zahynul v dôsledku zranení, ktoré utrpel pri nehode na záprahu. Virtuálna pitva však dokázala, že počas svojho života utrpel len jednu zlomeninu, a to pod kolenom. Kompletné výsledky pitvy odvysiela britská televízia BBC  v dokumente pod názvom "Tutanchamón: Odkrytá pravda" už túto nedeľu, napísal Daily Mail.

Tutanchamón nebol žiadny krásavec
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: news.discovery.com)

Tutanchamón patrí do 18. dynastie a na trón nastúpil, keď mal len deväť rokov. Starovekému Egyptu vládol v rozmedzí približne 1333 p.n.l. - 1323 p.n.l. a jeho skutočný význam bol malý. Bol synom Akhenatena a jednej z jeho sestier. Zomrel ako devätnásťročný, pravdepodobne na dedičné ochorenie v dôsledku svojej rodinnej histórie.

Dozvedeli ste sa niečo nové? Máte radi históriu? Potom by vo vašej rodinnej knižnici nemala chýbať encyklopédia HISTÓRIA. Táto publikácia zmení váš pohľad na minulosť. Sleduje vývoj a pokrok ľudstva z rozličných uhlov, všíma si kľúčové udalosti, zásadné myšlienky, politické mocnosti, ústredných jednotlivcov a technické prelomy, ktoré utvárali dejiny. V internetovom obchode iPark.sk ju nájdete so zľavou 20%>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu