Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pôrod monštra pred 278 rokmi: Nemka priviedla na svet divnú kreatúru!

Zobraziť galériu (3)
"Kurací muž" (Zdroj: cull.de)

TAUCHA - Johanna Sophia Schmiedová z dediny Taucha pri Lipsku porodila v roku 1735 mŕtve dieťa s množstvom abnormalít, na základe ktorých bolo v tejto dobe opísané ako "veľmi zriedkavé" monštrum. Dnes je však jasné, že nejde o žiadneho mimozemšťana, hoci na prvý pohľad veľmi pripomína obludy z rôznych sci-fi filmov.

Prípad bol popísaný miestnym lekárom Gottliebom Fridericom, ktorý dieťa označil za Monstrum Humanum rarissimum a prácu o ňom publikoval o dva roky neskôr. Nachádzali sa v nej poznatky z vykonanej pitvy aj rodinná anamnéza.

Podľa nej išlo o 28-ročnú štíhlu ženu malého vzrastu s cholerickou, melancholickou povahou, ktorá bola 10 rokov vydatá za hrbáča. Spolu predtým splodili tri deti, ktoré nevykazovali žiadne známky zdravotného postihu. Pri štvrtom však v polovici tehotenstva ustali pohyby plodu a nebolo badateľné ani zväčšovanie brucha tak ako počas predchádzajúcich tehotenstiev. Dieťa sa narodilo mŕtve po sedemhodinovom pôrode.

Frideric poznamenal  že hoci to vyzeralo, že má hydrocefalus, hrboľ obsahoval mozgovú hmotu. Čelné kosti boli neobvykle prirastené k nosu a hoci malo ústa, boli bez pier. Nohy aj predlaktia sa skladali iba z jednej kosti a nechty pripomínali pazúry zvieraťa. Hrudník bol zdeformovaný, ale nachádzali sa v ňom všetky rebrá. Plod mal neobvykle veľkú pečeň a obličky nerovnakej veľkosti. Horné končatiny boli podľa Friderica výrazne skrátené a označil ich za krídla kurčaťa bez peria. Podľa semenníkov išlo o chlapca.

Medicína však od tých čias pokročila natoľko, aby britskí vedci boli schopní vyvrátiť zastaralé povery o tom, že žena porodila monštrum alebo konšpirácie o zásahu mimozemšťanov. Podľa nich ide o Robertsov syndróm, ktorý v roku 1919 prvýkrát pomenoval lekár John B. Roberts. Je spôsobený genetickou poruchou, ktorá sa prejavuje narušením bunkového delenia počas tehotenstva a výsledkom je závažný postih dieťaťa. Na svete zatiaľ zaznamenali približne 150 takýchto prípadov.

Plod, ktorý Johanna porodila, sa nachádza v múzeu v nemeckom Waldenburgu, kde je umiestnený do 40 cm vysokého pohára s formaldehydom.

Pôrod monštra pred 278
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: cull.de)

Pôrod monštra pred 278
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: cull.de)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu