Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Môj dedko by ma zastrelil: Príbeh vnučky nacistického mäsiara z koncentračného tábora!

Amon Göth a jeho vnučka Jennifer Teegeová Zobraziť galériu (5)
Amon Göth a jeho vnučka Jennifer Teegeová (Zdroj: wikipedia, bbc)

LONDÝN - Jednu z najotrasnejších scén vo filme Schindlerov zoznam tvoria zábery, ako nacistický veliteľ Amon Göth strieľa židovských väzňov v koncentračnom tábore zo svojho balkóna a potom v pokoji popíja víno, zatiaľ čo jeho psy im trhajú úd po úde. Ako milióny iných divákov aj Jennifer Teegeová (43) ich sledovala so zatajeným dychom, bez toho však, aby vedela, že sa pozerá na svojho starého otca. Podľa nej keby prežil, bol by chcel zabiť aj ju.

Jennifer, ktorá žije v Hamburgu, objavila desivú pravdu len náhodou, keď v miestnej knižnici narazila na dielo o kapitánovi SS napísanom jeho nelegitímnou dcérou. V nej spoznala svoju matku, ktorá ju kedysi dala na adopciu. "Bolo to, ako by mi niekto vytrhol koberec spod nôh. Musela som si ľahnúť na lavičku," uviedla matka dvoch detí, ktorá si celú knihu prečítala po príchode domov.

Jennifer sa narodila ako výsledok flirtu medzi jej matkou Monikou a nigérijským študentom, čo by znamenalo, že pre svojho starého otca by predstavovala potenciálnu obeť. Amon Göth bol totiž známy ako mäsiar z Płaszówa, z nacistického koncentračného tábora na území Poľska.

Len pár týždňov po narodení ju však matka dala do detského domova a neskôr sa dostala do pestúnskej rodiny v Mníchove. Jej babička Ruth pracovala ako Göthova sekretárka a bola jeho milenkou v tábore na predmestí Krakova. Moniku porodila v roku 1945.

Starý otec Amon Göth a jej matka Monika.
Zobraziť galériu (5)
Starý otec Amon Göth a jej matka Monika.  (Zdroj: wikipedia, bbc)

Jennifer videla prvýkrát film Schindlerov zoznam v roku 1993, ale svoje rodné meno Göthová si nejako nespájala s tým, ktoré videla v titulkoch. Ani jej nenapadlo, že by medzi nimi mohla existovať nejaká súvislosť. "Teraz už viem, že pre moju čiernu kožu by ma považoval za rovnakého podčloveka ako židov, ktorých zabil," povedala Jennifer.

Amona Götha popravili v roku 1946, ale jeho zločiny zatienili životy jeho rodiny. Ruth, ktorá stále popierala, že bol vrah, mala jeho fotku nad posteľou, keď spáchala samovraždu v roku 1983. Monika, ktorá sa svojej dcére odcudzila, uviedla, že svoje pocity už vyjadrila v kine s názvom: "Musím milovať svoje otca, no nie?", práve vďaka ktorej sa Jennifer dozvedela o svojom pôvode.

"Môj otec-nacista strieľal ženy s deťmi v náručí zo svojho balkóna. Trápim sa tým, koľko z neho je vo mne," povedala Monika v jednom rozhovore v roku 2010. Podľa Jennifer nebola schopná vyrovnať sa s rodinnou históriu, pred ktorou ju chcela ochrániť.

Stará mama Ruth a Monika.
Zobraziť galériu (5)
Stará mama Ruth a Monika.  (Zdroj: wikipedia, bbc)

Jennifer sa s osudom vysporiadava podobne, tiež napísala knihu, navštívila múzeum Oscara Schindlera v Krakove a nedávno položila kvety za obete svojho starého otca v tábore. Jej pátranie po rodokmeni však neskončilo. Momentálne sa snaží odhaliť aj svoje africké korene.

Amon Göth osobne dohliadal na likvidáciu geta v Krakove v roku 1943. Tých, ktorí boli vyhlásení za práce schopných, poslal do svojho tábora. Ostatní skončili v tábore smrti v Osvienčime, alebo ich na mieste zastrelili. Göth väzňov považoval za otrokov, ktorí mohli byť zabití za najmenšie porušenie pravidiel. Jedným z nich bola napríklad "lenivosť".

Amon Göth
Zobraziť galériu (5)
Amon Göth  (Zdroj: wikipedia, bbc)

Jennifer Teegová.
Zobraziť galériu (5)
Jennifer Teegová.  (Zdroj: wikipedia, bbc)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu