Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V hodonínskej ZOO chcú zvýšiť počet šimpanzov: Premietajú im porno!

Unikátna projekcia v ZOO Hodonín Zobraziť galériu (3)
Unikátna projekcia v ZOO Hodonín (Zdroj: ZOO Hodonín)

HODONÍN – V miestnej ZOO vymysleli unikátny spôsob ako donútiť šimpanzy, žijúce v zajatí, sexovať. Zvieratá totiž tým, že nežijú vo voľnej prírode stratili základné životné pudy, ktoré sú pre každý druh typické a životne dôležité. V hodonínskej ZOO premietajú šimpanzom prostredníctvom nainštalovaných projektorov video, ktoré by malo pomôcť vrátiť opiciam pôvodné návyky.

Hodonínska zoologická záhrada je len jedna z dvoch v Českej republike, ktoré môžu reprodukovať čistú líniu šimpanzov učenlivých hornoguinejských. Šimpanz Sherley, žijúci v ZOO Hodonín,  je totiž zástupcom práve tohto poddruhu. Aj napriek tomu, že mu v jeho výbehu robia spoločnosť dve samice, k otcovským povinnostiam sa zatiaľ nemá.

Sherleyho cesta z pralesa až do ZOO Hodonín

Sherley žil vo voľnej prírode, kde ho odchytili lovci a za mastnú odmenu predali. Ako mláďa bol miláčikom cirkusu, kde pochytil napríklad riekanku Varila myšička kašičku…, ale na to, ako by sa mal správať opičí samec, už zabudol. V spolupráci s človekom je schopný názorne ukazovať, dokonca aj hru oči, uši, ústa, nos. Keď mal samec deväť rokov, novým útočiskom sa mu stala ZOO Hodonín. Jeho príjazd si ošetrovatelia dobre pamätajú, opičiak kráčal v tričku a nohaviciach, za ruku držal svojho chovateľa. Kvôli ľudskej výchove nemal možnosť získať sociálne návyky šimpanzov. Dnes už ale dospel a svojou silou by mohol byť pre svoje okolie nebezpečný. Vďaka jeho génom by sa však mohlo podariť uchovať jeho druh. Sherleymu by najmä v oblasti párenia pomohla inšpirácia od skúsených samcov, čo je v podmienkach ZOO nemožné. Život v skupine tak hodonínskym šimpanzom nahrádza aspoň premietanie videa.

Unikátna projekcia v ZOO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ZOO Hodonín)

Unikátna projekcia

Takmer tri mesiace prebieha v ZOO Hodonín unikátna projekcia pre šimpanzy. Už dnes je možné vypozorovať prvé pozitívne výsledky. Autorom projektu je Martin Krug, riaditeľ ZOO Hodonín. Dúfa, že projekcia do pavilónu opíc prinesie nový život: „Dnes môžeme s určitosťou povedať, že zvieratá projekciu vnímajú a vedia, že nejde o skutočné živé zvieratá. Každú reakciu a zmenu sa snažíme zaznamenať a výsledky potom predložíme Univerzite Komenského v Bratislave,“ uvádza Martin Krug. Vďaka pomoci partnerov inštalovali do výbehu šimpanzov učenlivých videoprojekciu s autentickými zábermi opíc z voľnej prírody. Videá, ktoré im ošetrovatelia premietajú každý deň zhruba štyri hodiny, majú opiciam pomôcť osvojiť si zvyky, na ktoré počas života v zajatí už zabudli.

Podľa slov pracovníkov ZOO, šimpanzy záujem o projekciu prejavujú a dianie na plátne sledujú. Videá im ošetrovatelia premietajú každý deň: „Je to rovnaké ako s malými deťmi. Je ťažké dosiahnuť u nich plnú pozornosť len pre nami ponúkaný program. Preto je potrebné zvieratá čo najmenej zaťažovať inými aktivitami a premietanie obmedzovať len na kratšie časové úseky,“ dodáva Martin Krug.

Záujem o premietaný obsah majú aj jedinci zo susedného výbehu. V správaní samca Oba už pozorujú zvýšený záujem o jeho družku. Svorka druhého samca Sherleyho sa zatiaľ k projekcii stavia rezervovane. Ošetrovatelia to pripisujú obavám z cudzieho územia, ktoré sa časom vytratia.

Unikátna projekcia v ZOO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ZOO Hodonín)

Genetická rezerva v ZOO Hodonín

Počet šimpanzov učenlivých sa každý rok rapídne znižuje. Tieto šimpanzy žijú v dažďových lesoch južne od rieky Kongo v západnom cípe Afriky úplne osamotené od ďalších poddruhov. S úbytkom ich prirodzeného teritória sa zmenšuje aj ich populácia. Ich počet sa odhaduje iba na 10 tisíc kusov. V prípade, že by táto populácia bola zasiahnutá akoukoľvek epidémiou, hrozí jej vyhynutie rádovo v priebehu niekoľkých týždňov. Zoologické záhrady na celom svete sa preto snažia nájsť cestu, ktorou by bolo možné uchovať tento poddruh pre ďalšie generácie. Dostatočný počet potomkov šimpanzov učenlivých s čistými génmi by pomohol vytvoriť genetickú rezervu šimpanzov, ktoré by bolo možné v prípade podobnej katastrofy vrátiť do voľnej prírody.

Život v svorke tak hodonínskym šimpanzom nahradzujú aspoň čiastočne technológie. Všetci dúfajú, že sa vďaka novinke v ZOO čoskoro dočkajú šimpanzích mláďat, ktoré by sa mohli v budúcnosti vrátiť do voľnej prírody, a tým zachovať výnimočný živočíšny druh, akým šimpanz učenlivý nepochybne je.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu