Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Japonci majú z Paríža šok

PARÍŽ - Znie to neuveriteľne, ale návšteva Paríža môže spôsobiť poriadne psychické problémy. Najmä u Japoncov, ktorí hojne navštevujú francúzsku metropolu. Prichádzajú do nej s romantickými predstavami, krutá realita je však pre mnohých taká stresová, že sa psychicky zrútia. Stávajú sa obeťami takzvaného parížskeho syndrómu.

Ako prvý si to v 80. rokoch všimol japonský psychiater Hiroaky Ota žijúci vo Francúzsku. Zistil, že turistov z krajiny vychádzajúceho slnka zasiahne, keď objavia skutočnú realitu mesta na Seine. Namiesto romantických uličiek, krásnych žien a milých ľudí sa často stretnú s drzým taxikárom či hrubými lokálpatriotmi bez znalosti akéhokoľvek cudzieho jazyka.

Vrcholom sú nervózni čašníci, ktorí na nich vrieskajú, pretože turisti z druhého konca sveta nevedia po francúzsky... Pre mnohých zdvorilých Japoncov sú tieto okolnosti také šokujúce, že sa psychicky zrútia a ich výlet sa končí v slzách a depresii.

Parížskemu syndrómu podľahne asi 12 japonských turistov ročne. Väčšinou ide o ženy okolo tridsiatky, ktoré si od romantického výletu v Paríži veľa sľubujú. Japonská ambasáda preto zriadila pre svojich občanov horúcu linku. Najlepším liekom je tak asi odletieť domov a na Paríž aj Francúzsko zabudnúť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu