Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mesto v Európe, kde vládne zločin: Deti nosia zbrane a vraždia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

RÍM - Pod detským kabátikom sa skrýva pažba pušky s dobre viditeľnou spúšťou. Nesie ju chlapec sotva desaťročný, ktorý keď zistil, že ho zbadali, dáva sa na útek. Náhle mizne v priechode na predmestí Brecce v Neapole a za pár minút už odtiaľto odchádza na bicykli. Bez toho aby strácal čas, vstupuje do jedného z barov, aby dal echo niekoľkých mužom, ktorí rýchlo vybiehajú von.

Stalo sa to pri jednej ceste na východnej periférii Neapola Gianturco, kam sa reportéri talianskeho denníka Corriere della Sera vypravili zdokumentovať fenomén prostitúcie maloletých. Hovorí sa, že mnoho prostituujúcich sa chlapcov a dievčat pochádza práve odtiaľto. Je to pochmúrne miesto, ktoré sa podobá chudobným štvrtiam v Nairobi alebo v Riu de Janeiro. Je to miesto preplnené odpadkami a hemžiacimi sa krysami, kde deti na bicykloch robia slalom medzi hrdzavejúcimi sudmi, železným šrotom a exkrementmi. Často tam ale mieria alebo odtiaľ odchádzajú luxusné vozidá.

Čo robil chlapec s tou puškou? Našiel ju medzi odpadkami? Niesol ju niekomu? Prečo po zhliadnutí našej kamery utekal preč? Koho bežal varovať a prečo? pýtajú sa reportéri talianskeho denníka.

Neapolské deti tamojšia mafia Camorra často využíva pri vojenských operáciách klanov. Vyplýva to z početných vyšetrovaní Úradu pre boj proti mafii, karabinierov, polície a finančnej stráže, ktorí mnohokrát zdokumentovali, ako sú mladiství využívaní na prepravu zbraní. Princíp je stále rovnaký: justičné následky pre maloletých sú menej prísne, keď sú pristihnutí so zbraňou alebo s drogou, a preto príslušníci Camorry dávajú prednosť tomu, že riziku vystavujú deti.

Tento mechanizmus dobre vystihla šestnásťročná dievčina z oblasti medzi Milánom a Secondiglianom, ktorá bola svedkom zneužívania svojich priateľov a dokonca aj bratov mafiánskymi klanmi. Rozhovor s ňou prebiehal v najprísnejšej anonymite nielen preto, že je neplnoletá, ale predovšetkým preto, aby nebola ohrozená. Obraz, ktorý vykreslila, je hrozivý: klany využívajú deti na prenášanie zbraní, na ich ukrývanie, ale aj na zabíjanie, a to bez akýchkoľvek škrupulí. Mafia často deťom zveruje starostlivosť o zbrane: čistia ich, odnášajú ich do najrôznejších skrýš a po "použití" ich zase odnášajú. Záleží to na takzvaných schopnostiach. Ak sú deti hodné dôvery, môžu dostať aj odmenu, ale ak urobia chybu, bývajú surovo zbité.

"Zárobky závisia na tom, ako idú obchody s drogami. Týždenný rozpočet sa môže pohybovať od 1500 eur po 2000 až 3000 pre jedného predávajúceho. Ten, kto robí múr, zarába asi 150 eur denne. Kto má zbrane, zarába viac, pretože tu sa vyžaduje zodpovednosť. Kto robí pokladníka, má týždenne 500 až 600 eur, ale závisí to od toho, koľko drogy sa predá," hovorí dievča . A za zabitie? "To závisí od toho, koho máte zabiť. Je jasné, že cena je rôzna, či máte zabiť chlapca alebo bossa zo znepriateleného gangu," hovorí.

Dievča zároveň potvrdzuje, že mafia skutočne používa deti na zabíjanie. "Samozrejme. Väčšinou bývajú zdrogované. Kto nemá hlavu v poriadku, ľahko zabije osobu, ktorú pozná len z fotografie a nič o nej nevie. Nemajú čo stratiť," dodáva.

Dosvedčujú to aj filmové záznamy natočené karabiniermi pre neapolskú prokuratúru pri poslednej vojne gangov Camorry. Všetky postavy so zahalenou tvárou sú mladistvými. Ako vojaci nosia zbrane, kontrolujú ich a okrem toho aj hliadkujú. Rodiny často bývajú komplicmi či aspoň mlčia.

"Často je to práve rodina, ktorá ich posiela k mafii alebo ich využíva, v iných prípadoch to sú deti z veľmi chudobných rodín a obdivujú mužov organizovaného zločinu," vysvetľuje sociálna pracovníčka Gina Bonsangueová. Jej skúsenosti pochádzajú z takzvaných problémových štvrtí, kde je veľa detí a vysoká kriminalita.

"Deti sú štedro platené a peniaze, ktoré nosia domov, významne prispievajú k rodinnému rozpočtu. Tieto deti majú ukradnuté detstvo, hovorím vždy o zneužívaní maloletých aj v týchto prípadoch, pretože nechať deti pracovať na hrane zákona, to je zneužívanie a násilie," dodáva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu