Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO útoku teroristov v nákupnom centre: Kto nevedel meno Mohamedovej matky, zomrel!

Zobraziť galériu (14)
(Zdroj: SITA)

NAIROBI – Parkovisko obchodného centra Westgate v Nairobi bolo v sobotu ešte o niečo plnšie ako zvyčajne. Filmový štáb vo vnútri natáčal epizódu kuchárskej šou MasterChef Junior a detský kútik s nafukovacím hradom a trampolínami doslova praskal vo švíkoch.

V niekoľkoposchodovej budove boli davy nakupujúcich. A práve vtedy vtrhla dovnútra skupina po zuby ozbrojených útočníkov, ktorá okolo seba začala strieľať hlava nehlava, napísal vo svojej reportáži o krvavom útoku v Keni britský denník The Guardian. Karan Nyemo sa práve so svojimi dvoma dcérami vydal k autu, keď streľba začala. Začali utekať. Zvuky krátkych dávok z automatických zbraní prerušovali výbuchy granátov. "Hádzali okolo seba granáty, akoby rozhadzovali zrno sliepkam," opísal hororové chvíľky počítačový inžinier.

O niekoľko minút predtým pred obchodným centrom prudko zabrzdili dve autá a z nich vyskákala najmenej desiatka ozbrojencov, medzi ktorými bola najmenej jedna žena. Ľudia videli, ako sa rozdelili do dvoch skupín. Jedna sa vydala dovnútra hlavným vchodom, druhá začala cestou k bočnému vjazdu pre autá strieľať a hádzať granáty.

VIDEO útoku teroristov v
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Peter Churchman v tom čase sedel v obľúbenej kaviarni Art Caffe spoločne so svojou ženou a malou neterou. Že sa niečo deje, zistil prvýkrát vo chvíli, keď sa vysypali sklenené výklady. Potom začul streľbu a výbuchy. "Myslím, že to bol granát, bolo to naozaj veľmi hlasné. Začali sme utekať ku vchodu," spomínal. Vo vrave ale stratil svoju ženu a ešte niekoľko hodín potom bezmocne blúdil medzi sanitkou, policajtmi a davmi vonku a snažil sa zistiť, či o nej niekto niečo nevie.

Desiatky zákazníkov kaviarne v panike utekali teroristom priamo do náručia. Medzi nimi aj žena s kensko-indickým pôvodom, ktorá odmietla povedať svoje meno. Keď si uvedomila svoju chybu, v okamihu sa otočila, stratila ale z dohľadu svoju sestru. V obrovských vnútorných priestoroch, pretkaných eskalátormi, sa zvuk streľby bolestne rozliehal. Na druhom poschodí sa Joshua Hakim práve zastavil na niečo malé na jedenie, keď uvidel útočníkov; niektorí z nich vyzerali ako tínedžeri, boli omotaní pásmi streliva, v rukách mali samopaly. "Pálili úplne bez rozmyslu, zabili veľa ľudí," opísal. V prestávkach medzi dávkami zo samopalov vraj svahilsky kričali, aby sa moslimovia zobrali a odišli.

Hakim zakryl kresťanské meno na svojom preukaze prstom a ukázal ho jednému z útočníkov. "Povedali mi, aby som išiel. Za mnou bol jeden Ind a oni sa opýtali: Ako sa volala Mohamedova matka? Keď nedokázal odpovedať, zastrelili ho." Nákupné stredisko Westgate leží len desať minút od centra metropoly a v minulosti sa o ňom často hovorilo ako o možnom cieli teroristov. Luxusné stredisko s drahými kaviarňami, radom klenotníctiev, suši reštaurácií a kinom je magnetom pre Nairobi smotánku. Izraelčanmi vlastnený podnik si ale bol bezpečnostných varovaní vedomý a praktizoval rad preventívnych opatrení: autá sa kontrolovali zrkadlami kvôli možným bombám, zákazníkov prehľadávala ochranka.

Na ťažko ozbrojených islamistov ale ochranka nestačila. Vojak mimo službu, Frank Musungu, novinárom Guardianu opísal, že práve nakupoval s kamarátom, keď útok začal. "Mali so sebou obrovské množstvo zbraní, strieľali, strieľali a strieľali. Videl som veľa tiel." Ešte niekoľko hodín po tom, čo členovia somálskych milícií Šabáb prenikli dovnútra, utekali z centra desiatky vydesených ľudí. Tí boli v šoku a rozprávali, ako sa niekoľko hodín skrývali na najrôznejších miestach – za tovarom v obchodoch, v skladoch, na schodiskách.

Predavač zo supermarketu Joseph opísal, že spolu s desiatkami ďalších utiekol do skladu. "Keď sa niekto začal hýbať, hneď začali strieľať," povedal. Až po dvoch hodinách zobral prvý človek z ich skupiny odvahu na útek. "Pohybovali sme sa veľmi pomaly pozdĺž stien," rozprával novinárom a dodal, že centrum bolo plné ozbrojených ľudí. "Nedalo sa spoznať, kto je policajt a kto nie."

VIDEO útoku teroristov v
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

VIDEO útoku teroristov v
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu