Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO, ktoré môže zachrániť ľudstvo: Zbytky ruského meteoru takto obleteli Zem!

Častice obleteli celú zemeguľu Zobraziť galériu (2)
Častice obleteli celú zemeguľu (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Keď vo februári preletel cez zemskú atmosféru desaťtonový meteor, zanechal za sebou stopu prachu, ktorá obišla celú planétu, a to za rekordné štyri dni. Odborníci ju sledovali, pričom získané údaje im môžu v budúcnosti pomôcť odhadnúť následky dopadu podobných telies.

Vesmírne teleso s priemerom osemnásť metrov, ktoré vystrašilo nielen Rusko, ale i celý svet, sa rútilo oblohou rýchlosťou 66 tisíc kilometrov za hodinu. V stratosfére, zhruba 23 km nad Čeľabinskou oblasťou, explodovalo. Uvoľnená energia bola tridsaťkrát väčšia než tá, ktorú vyvolala atómová bomba v Hirošime.

Satelit Suomi NPP, ktorý prevádzkuje americký Národný oceánsky a atmosférický úrad, zaznamenal, že po explózii z meteoru unikli do atmosféry prachové častice. Veľmi rýchlo sa začali presúvať na východ a už za jeden deň dosiahli Aleutské ostrovy neďaleko Aljašky.

VIDEO, ktoré môže zachrániť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Nick Gorkavyi z NASA spolu s kolegami na základe satelitných dát a atmosférických modelov sledovali dráhu častíc, ktoré sa premiestňovali po severnej pologuli. Už o štyri dni neskôr sa tie ľahšie z nich vrátili späť do Čeľabinska. Dokonca ešte tri mesiace po explózii prach krúžil okolo Zeme, informoval portál sciencenews.org.

Meteor dopadol do Ruska 15. februára ráno. Jeho úlomky zranili približne 1200 ľudí vrátane 300 detí. Vo väčšine prípadov išlo o rezné rany po tom, ako silná tlaková vlna rozbila okná v rozsiahlej oblasti. Úrady odhadujú spôsobené škody na miliardu rubľov (cca 25 miliónov eur).

Prachové častice z meteoru obleteli Zem

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu