Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO NASA valcuje internet: Veľký krok pre ľudstvo, fatálny pre žabu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: nasa)

MYS CANAVERAL - Na oficiálnu snímku lunárnej sondy LADEE, ktorú 7. septembra vyniesla na orbitu raketa Minotaur 5, sa podarilo dostať neželanému votrelcovi. Podľa Vesmírnej agentúry pre letectvo a vesmír (NASA) nejde o žiadnu fotomontáž, ale v hľadáčiku fotoaparátu sa naozaj objavila žaba.

Žaba pravdpodobne žila v bazéne s vodou slúžiacou kozmodrómu na hasenie prípadného požiaru.

"Fotografický tím potrvdzuje, že žaba je skutočná a bola urobená jednou zo vzdialených kamer. Stav žaby je však neistý. Bohužiaľ, nie je pravdepobné, že by prežila," informoval hovorca NASA.

FOTO NASA valcuje internet:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nasa)

Lunárna sonda LADEE odštartovala z kozmodrómu Wallops v štáte Virgínia na východe USA. Jej eliptická obežná dráha sa bude postupne meniť, pokiaľ nedosiahne orbitu Mesiaca, na ktorej zostane. K Mesiacu sa sonda dostane po 30 dňoch letu, predpokladá sa, že 6. októbra.

Ako informoval magazín Spaces.sk, primárnym cieľom misie je detailný prieskum prachových častíc vyskytujúcich sa nad povrchom Mesiaca. Sonda sa zameria na detekciu týchto častíc, ktoré sa do určitej výšky nad Mesiacom dostali po náraze iných telies, sú ako meteority a asteroidy, a ktoré potom vytvorili prachovú atmosféru.

Sonda LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) je vybavená neutrónovými a ultrafialovými spektrometrami. Pozemnému tímu začne prvé namerané dáta vysielať začiatkom novembra. Sekundárnou časťou misie je výskum evolúcie slnečnej sústavy. LADEE môže byť neskôr užitočná pri prípadných pilotovaných misiách v budúcnosti.

USA táto misia bude stáť 280 miliónov dolárov (cca 210 miliónov eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu