Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Radosť vo washingtonskej zoo: Na svet prišlo mláďa pandy!

Panda Mei Xiang porodila svoje tretie mláďa Zobraziť galériu (2)
Panda Mei Xiang porodila svoje tretie mláďa (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Svoje tretie mláďa priviedla na svet panda veľká žijúca vo Washingtonskej národnej zoologickej záhrade, citovala dnes tamojšiu ZOO agentúra Associated Press.

Pracovníci ZOO uviedli, že pande Mei Xiang praskla v piatok popoludní miestneho času plodová voda a zaznamenali, že začala mať kontrakcie. O dve hodiny nato, o 17.32 h (23.32 SELČ), prišlo na svet jej mláďa. "Okamžite ho dvihla a začala ho pestovať".

Pracovníci ZOO začali pandu Mei Xiang nepretržite monitorovať od 7. augusta pre prípad, že by bola gravidná. Neboli si však istí, pretože im nedovolila kontrolu zblízka. Prostredníctvom kamery ju budú pozorne sledovať aj naďalej, pretože je 50-percentná šanca, že privedie na svet ešte druhé mláďa, uviedla agentúra DPA.

Prvé mláďa Mei Xiang sa narodilo v roku 2005 a žije teraz v Číne, jej druhé mláďa vlani po šiestich dňoch zomrelo v dôsledku nedostatočne vyvinutých pľúc. Mei Xiang v marci v rámci chovného programu dvakrát umelo oplodnili, sperma pochádzalo od rôznych "otcov". ZOO uskutoční test otcovstva, aby zistila, či je otcom panda veľká zo ZOO v San Diegu alebo domovská panda z Washingtonskej národnej zoo.

Experti očakávajú, že Mei Xiang sa bude v najbližších dvoch týždňoch zdržiavať takmer výlučne v brlohu pri svojom potomkovi. Pandy veľké z čeľade medveďovitých, ktoré majú charakteristické čiernobiele sfarbenie, patria medzi najvzácnejších a najohrozenejších cicavcov. Na celom svete ich podľa doložených správ žije iba asi 1600 exemplárov.

Panda Mei Xiang porodila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu