Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Milionári, pripravte si peňaženky: Na tomto raz budete lietať

Hypermach Sonic Star. Zobraziť galériu (2)
Hypermach Sonic Star. (Zdroj: Hypermach.com)

BRATISLAVA - Milionár, ktorý nemá súkromné lietadlo, akoby ani nebol milionárom. Veď sa spýtajte tých slovenských. Zdá sa, že onedlho budú musieť siahnuť hlbšie do peňaženiek, teda ak chcú udržať krok so svojimi vzormi. Už čoskoro sa totiž niektorí z boháčov budú po oblohe premávať nadzvukovou rýchlosťou. Aspoň tak si to predstavuje britská firma, ktorá vyvíja nadzvukové súkromné lietadlo.

Nadzvukový sen sa nekončí. Desať rokov po vyradení legendárnych dopravných lietadiel Concorde sa rôzne spoločnosti pokúšajú o návrat nadzvukovej leteckej dopravy. Svojou troškou do mlyna prispela aj britská spoločnosť Hypermach, ktorá na parížskom aerosalóne predstavila svoju štúdiu nadzvukového súkromného lietadla. Stroj s názvom SonicStar by mal podľa ich predstáv lietať tri a pol krát rýchlejšie ako zvuk, a to vo výške takmer 19.000 metrov. Z Paríža do New Yorku by sa dostal za menej ako dve hodiny. Svojou rýchlosťou by tak prekonal aj Concorde, ktorý lietal "iba" dvakrát rýchlejšie ako zvuk.

Hypermach Sonic Star. Dizajn
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Hypermach.com)

Konštruktéri v tomto lietadle počitajú s niekoľkými zásadnými novinkami, ktoré ešte len budú musieť uviesť do praxe. Hypermach sľubuje, že lietadlo budú poháňať motory bez prídavného spaľovania. Prídavné spaľovanie, alebo forsáž, sa dnes používajú iba v nadzvukových lietadlách na krátkodobé zvýšenie výkonu počas vzletu, alebo prekonávania zvukovej bariéry. Ich nevýhodou však je extrémne vysoká spotreba paliva. SonicStar by už mal byť schopný lietať bez forsáže.

Prepraví aj koňa

Ďalšou novinkou by mala byť elektromagnetická technológia, vďaka ktorej bude SonicStar lietať nadzvukovou rýchlosťou bez sonického tresku. Sonický tresk je dnes nevyhnutnou súčasťou každého nadzvukového letu, zo zeme znie ako hlasný výbuch. Práve kvôli nemu mohol Concorde lietať nadzvukovou rýchlosťou iba nad oceánom, nad pevninou sonický tresk spôsoboval zvýšenú frekvenciu telefonátov postarších ľudí do centrál leteckých spoločností.

Hypermach Sonic Star. Dizajn
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Hypermach.com)

Keďže SonicStar bude určený pre ultra-VIP klientelu, má aj špeciálnu výbavu, ktorú práve tento typ ľudí ocení. Okrem luxusného interiéru ponúkne aj rovnako luxusný batožinovný priestor. Ten má byť plne klimatizovaný, aby si v ňom klient mohol prepraviť napríklad aj špičkového dostihového koňa. Hoci lietadlo má na dĺžku merať 68,8 metra, v kabíne sa počíta s miestom pre najviac dvadsať ľudí. Pre porovnanie, bežné dopravné lietadlo s takouto dĺžkou by dokázalo prijať okolo tristo cestujúcich.

Lietadlo by malo vzlietnuť v roku 2021 a očakáva sa, že sa na ňom bude hompáľať cenovka 80 miliónov dolárov, zhruba 60 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu