Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Cestovanie budúcnosti: Poletíme na elektrických lietadlách?

Elektrické lietadlo budúcnosti s pohonom E-Fan
Elektrické lietadlo budúcnosti s pohonom E-Fan (Zdroj: EADS)

BRATISLAVA/PARÍŽ - Lietadlá budúcnosti by mohli lietať na elektrický pohon. Takto si ich aspoň predstavuje európske konzorcium EADS, ktoré na aerosalóne v Paríži predstavilo pozoruhodný projekt.

Na aktuálnom aerosalóne v Paríži okrem burácajúcich motorov stíhačiek pútali pozornosti aj štúdie toho, ako by v budúcnosti mohla vyzerať letecká doprava. Podobne ako vo svete automobilov, aj v letectve sa konštruktéri pokúšajú o hybridný pohon. V tomto prípade európske konzorcium EADS vyrukovalo s kurióznou štúdiou E-Fan. Ide o lietadlo s jedným prúdovým motorom. Prúdové motory dobre poznáme aj z dnešných strojov. V tomto prípade by však jediný motor fungoval iba ako generátor elektriny pre šesticu kapotovaných rotorov. Tie by slúžili ako pohon:

EADS - elektrické lietadlo
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: EADS)

Takto krytý motor aj s rotormi by bol aerodynamicky oveľa čistejší ako dnešné prúdové motory, ktoré sú priveľké a musia sa upevňovať na krídla lietadla. Navyše, jeden motor fungujúci na malom výkone, by spotreboval oveľa menšie množstvo paliva. Motor dodala spoločnosť Rolls Royce. Server wired.com pripomína, že projekt plní zadana Európskej komisie, ktorá požaduje lietadlá s nižšou hlučnosťou a spotrebou paliva.

Lietadlá na elektrický pohon dnes jestvujú iba v experimentálnej podobe a ešte majú ďaleko do svojho využitia v doprave. Na podobnom projekte pracuje aj americký Boeing v spolupráci s agentúrou NASA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu