Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Belgičania chodia často na operácie: Zbavujú sa obezity!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Belgicko je podľa údajov Medzinárodnej zdravotníckej organizácie (WHO) na 97. mieste v rebríčku najobéznejších krajín sveta. Belgická Národná rada pre zdravotníctvo uvádza, že náchylnejší na nadváhu a obezitu sú viac muži než ženy.

V Belgicku je podľa úradných záznamov 54 percent mužov a 40 percent žien s nadváhou. Ich nameraný index telesnej hmotnosti (BMI) sa pohybuje medzi 25 a 29,9 bodov, zatiaľ čo 14 percent populácie spĺňa kritériá pre obezitu s hodnotami BMI nad 30 bodov.

Podľa hodnotenia na škále BMI osoby s hodnotami do 25 bodov spĺňajú predpoklady normálneho zdravotného stavu. Svetová zdravotnícka organizácia, na ktorej údaje sa odvoláva dnešný denník La Derniere Heure, uvádza, že v Belgicku je 19,10 percenta populácie v kategórie obéznych. Vo veku od 25 do 30 rokov sa pri prekročení indexu telesnej hmotnosti hovorí o nadváhe, po tridsiatke je už reč o obezite.

Podľa belgického denníka je najlepší spôsob ako predchádzať obezite pravidelná fyzická aktivita, zdravšie potraviny a odborné rady dietológov, ktorý dokážu pacientom navrhnúť vhodný program stravovania. Až v prípade najvyššej potreby by mali obézni ľudia podstúpiť zákroky na žalúdočnej chirurgii.

V Belgicku však každoročne narastá počet prípadov žalúdočnej chirurgie. Ak v roku 2007 bolo zaznamenaných 385 žalúdočných operácií z dôvodu obezity, vlani to bolo už 8862 prípadov. Aj napriek tomu, že tento druh operačných zákrokov podlieha prísnym kritériám.

V Belgicku je pred takýmto zákrokom nevyhnutné vykonať zdravotný profil pacienta, čo znamená posudky od chirurga, dietológa, všeobecného lekára, ktorý vylúči iné príčiny obezity, a nakoniec aj posudok od  psychiatra. Bez týchto odborných posudkov pacienti podstupujúci chirurgické "zoštíhlenie" nemajú nárok na preplatenie nákladov v rámci zdravotnej starostlivosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu