Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Čína otvorila NAJ budovu sveta: Megastavba "zhltne" aj tri Pentagóny!

New Century Global Center
New Century Global Center (Zdroj: profimedia.sk)

PEKING - Čína oficiálne otvorila ďalšiu zo série superlatívmi ovenčených stavieb. Stojí v štrnásť miliónovom meste Čcheng-tu, metropole provincie S'-čchuan, nesie názov New Century Global Center a podľa čínskych oficiálnych činiteľov ide o "najväčšiu samostatne stojacu budovu na svete", napísal včera spravodajský server CNN.

Akokoľvek výraz "najväčšia na svete" zvyčajne vyvolá predstavu mrakodrapu, tento projekt nie je príliš vysoký. Ale rozhodne je veľmi veľký. Na dĺžku meria 500 metrov, na šírku 400 metrov a do výšky 100 metrov; budova s celkovou plochou 1,7 milióna štvorcových metrov by bola schopná pojať dvadsaťkrát budovu opery v austrálskom Sydney a takmer trikrát americký Pentagon.

V budove Global Center sú kancelárie, hotely, kiná, nákupné strediská, falošné stredozemné dediny a rodinné atrakcie vrátane vodného parku nazvaného Paradise Island. Postavená bola v úplne novo naplánovanej štvrti Čcheng-tu. Mesto sa neustále rozvíja, v súčasnosti rozširuje svoje metro a do roku 2020 plánuje postaviť nové letisko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu