Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mladíka sužovala záhadná choroba: Nevie pribrať a vyzerá ako kostra!

Tom Staniford
Tom Staniford (Zdroj: int)

LONDÝN - Trpí zriedkavou genetickou poruchou, ktorá mu bráni pribrať, ale aj napriek tomu sa venuje vrcholovej cyklistike. Brit Tom Staniford má iba 23 rokov, ale vyzerá oveľa staršie. Je to hlavne kvôli tomu, že jeho telo nepokrýva takmer žiadny tuk.

Keď sa narodil, vyzeral ako každé iné zdravé dieťa. Postupom času však prišiel o všetok tuk v tvári a končatinách. Hoci je za troch, vôbec mu to nepomôže a jeho váha nenarastie. Uviedol portál tn.cz.

Vedci z Exeterskej univerzity teraz zistili, že trpí tzv. syndrómom MDP, ochorením spôsobeným vzácnou genetickou mutáciou a súvisí s ním rad ďalších komplikácií. Mladík napríklad trpí chronickými bolesťami nôh a pri páde sa vystavuje oveľa väčšiemu riziku, že si niečo zlomí. Má tiež paradoxne v krvi vysokú úroveň tuku ako obézni ľudia. To tiež spôsobuje, že je diabetik. Okrem toho sa mu veľmi zhoršil sluch.

Výpočet neduhov, ktoré Toma postihli, je veľmi dlhý, ale aj tak patrí medzi najúspešnejších zdravotne postihnutých športovcov v Británii. Vďaka svojej diagnóze sa chce klasifikovať na preteky a uspieť aj na paraolympiáde, ktorá sa o tri roky uskutoční v brazílskom Riu de Janeiro.

"Zistenie syndrómu, ktorý môže za môj stav, svojím spôsobom nie je dôležitý. Názov je koniec koncov len názov. Ale upokojuje ma, keď viem, že týmto ochorením trpia aj ďalší ľudia, ktorí môžu viesť relatívne normálny životy. Dôležité ale je, že sa budem môcť riadne klasifikovať na preteky, aby som s ostatnými mohol férovo súťažiť," citoval Staniforda portál dailymail.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu