Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Kambodži objavili stratené mesto: Poklady ukryté pred ľuďmi tisíc rokov!

Angkor Vat
Angkor Vat (Zdroj: SITA)

SYDNEY/PHNOMPENH - Okolo slávneho kambodžského chrámového komplexu Angkor Vat je sieť ciest a kanálov, ktoré dokladajú dávnu existenciu životom kypiaceho mesta, ktoré kedysi spájalo jednotlivé chrámy Angkor Vatu. S pomocou leteckej laserovej technológie to zistili austrálski vedci, napísala dnes agentúra AP.

Ich výskum, ktorý vyjde v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, odhalil doteraz nezdokumentovanú, plánovite rozvrhnutú mestskú plochu zahŕňajúcu 1200 rokov staré chrámy. Vďaka laserovým snímkam vznikla podrobná mapa mesta, na ktorej sú nielen cesty, ale aj doteraz neodhalené chrámy ukryté pod hustou vegetáciou hôr Phnomkulen v provincii Siemreap. Podľa vedcov ide o "stratené mesto" Mahendraparvata.

"S týmto nástrojom máme teraz možnosť okamžite vidieť celé mesto, o ktorom ľudia predtým netušili, že tam je," povedal austrálskemu denníku The Age archeológ Sydneyskej univerzity Damian Evans, ktorý je hlavným autorom štúdie. "Takže namiesto veľmi dlhého procesu zažívame tento náhly okamih 'heuréka', kedy údaje vyskočia na obrazovke a zrazu to tu je - to dávne mesto jasne pred vami," dodal.

Laserová technológia známa pod anglickou skratkou LIDAR (Light Detection And Ranging, tiež LADAR) využíva vysielanie laserových lúčov z lietadla. Meraním vzdialenosti na základe výpočtu rýchlosti odrazeného pulzu laserového lúča od snímaného objektu vzniká mračno bodov, ktoré sa po spracovaní môže interpolovať do podoby digitálneho modelu povrchu. Vďaka tomu je možné získať trojrozmernú mapu aj takej oblasti, ktorá je ukrytá pod hustým porastom alebo nánosom pôdy. Laser navyše oblasť zmapuje oveľa rýchlejšie, než môžu peší výskumníci v teréne.

LIDAR už poslúžil pri prieskume ďalších archeologických nálezísk, ako je Stonehenge vo Veľkej Británii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu