Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Senzácia na školskom výlete: Štyria chlapci objavili poklad starý tisíce rokov!

Školákom sa podaril neuveriteľný objav Zobraziť galériu (2)
Školákom sa podaril neuveriteľný objav (Zdroj: shieldsgazette.com)

LONDÝN - Štyria chlapci zo severovýchodného Anglicka sa postarali o obrovskú senzáciu. Na školskom výlete totiž odkryli poklad starý vyše štyritisíc rokov. Podľa odborníkov ide o jeden z najvýznamnejších archeologických nálezov posledných rokov vo Veľkej Británii.

Mnohí archeológovia celý život kopú v zemi, aby našli sebemenší náznak pokladu. Štyrom chlapcom z anglického grófstva Northumberland sa to podarilo, ani nevedia ako.

Joseph Bell, Luca Alderson, Sebastian Alderson a Aidan Bell, všetci vo veku od sedem do desať rokov, boli so školou na exkurzii na vykopávkach v mestečku Kirkhaugh. Pri kopaní narazili v zemi na niečo lesklé. K ich veľkému úžasu sa ukázalo, že ide o kovový ornament, ktorý pochádza približne z roku 2300 pred naším letopočtom.

Senzácia na školskom výlete:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shieldsgazette.com)

"Dovolili nám ísť do jedného výkopu a vyskúšať si to. Museli sme byť ale veľmi opatrní. V jednej chvíli sme v pôde zbadali niečo zlaté. Začali sme tancovať od radosti, lebo sme tušili, že sme narazili na nejaký poklad. Bolo to veľmi vzrušujúce," povedal Joseph denníku Daily Telegraph.

Spomínaný ornament je podľa archeológov jeden z najstarších kovových predmetov, aké boli kedy v Británii nájdené. Zrejme ho ako ozdobu nosil pracovník, ktorý možno pochádzal zo zámoria a do Európy prišiel hľadať zlato a meď.

"Každý archeologický objav je dôležitý, ale teraz ide naozaj o niečo výnimočné. Mohlo by to znamenať počiatok ťažby nerastných surovín v pohorí Severné Penniny. O obdobie, keď tu Rimania začali ťažiť olovo a meď," uviedol britský archeológ Paul Frodsham.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu