Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Elitný špión, ktorý zradil vlasť: Sovietom počas vojny dodával informácie o bombe!

Donald Maclean
Donald Maclean (Zdroj: telegraph.co.uk)

LONDÝN/PRAHA - Pred 100 rokmi, 25. mája 1913, sa narodil Donald Maclean, britský diplomat, ktorý sa preslávil svojou špionážnou činnosťou v prospech Sovietskeho zväzu. Pre ruské tajné služby pracoval počas druhej svetovej vojny i po nej. Krátko pred svojím odhalením na začiatku 50. rokov utiekol do Ruska, kde neskôr zomrel.

Sovietska rozviedka kontaktovala Macleana v 30. rokoch minulého storočia počas štúdia na univerzite v Cambridgi. Maclean bol vtedy členom skupinky študentov, ktorí pohŕdali kapitalizmom, a dali sa do služieb Moskvy. Okrem Macleana boli členmi preslávenej cambridgeskej špionážnej päťky ešte Kim Philby, Guy Burgess, Anthony Blunt a John Cairncross.

V roku 1934 nastúpil Maclean na britské ministerstvo zahraničia, vďaka čomu získal prístup k dokumentom ostrovnej diplomacie. Jeho hodnota ešte vzrástla v roku 1944, kedy ho menovali prvým tajomníkom ambasády vo Washingtone a sekretárom komisie zaoberajúcej sa vývojom atómovej bomby. Po roku 1948 slúžil Maclean na britskej ambasáde v Káhire a začiatok konfliktu v Kórei ho zastihol v pozícii šéfa amerického odboru ministerstva zahraničia.

Okrem informácií o atómovej zbrani odovzdával do Moskvy aj správy týkajúce sa pripravovaného založenia Severoatlantickej aliancie či kópie interných hlásení prichádzajúcich na londýnske ministerstvo zahraničia z ambasád v Rusku a USA.

Únik informácií nakoniec neušiel pozornosti pracovníkov britskej aj americkej kontrašpionáže, ktorí okolo Maclena začali zaťahovať slučku. Ten sa však o hroziacom nebezpečenstve dozvedel včas a v roku 1951 utiekol do Moskvy, kde 11. marca 1983 zomrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu