Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Záhadná smrť "najhoršieho zradcu" Ruska: Špehoval pre USA, Putin mu predpovedal zlý koniec!

Alexander Potejev a Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Alexander Potejev a Vladimir Putin (Zdroj: sita/ap, profimedia.sk)

LONDÝN - Ruská tlačová agentúra tvrdí, že šéf spravodajcov Alexander Potejev, ktorý vydal v roku 2010 Američanom sieť ruských špiónov, vrátane krásky Anny Chapmanovej, zomrel v exile v USA. Malo sa tak stať šesť rokov po tom, čo mu ruský prezident prorokoval, že dobre určite nedopadne. "Je to výsledok zrady a zradcovia vždy končia zle. Obvykle kvôli pitiu, alebo drogám, priamo na ulici," povedal Vladimir Putin.

NAJ špionážne aféry medzi Ruskom a USA: Výmenný obchod ako na trhu!

Správy o Potejevovej smrti prichádzajú po šiestich mesiacoch odvtedy, čo britský sudca rozhodol, že za smrť bývalého ruského agenta KGB Alexandra Litvinenka, ktorého v roku 2006 otrávili v londýnskom exile, je zodpovedné Rusko a plán ruskej kontrarozviedky FSB na jeho odstránenie, ktorý pravdepodobne osobne schválil prezident Putin. Litvinenka usmrtili izotopom rádioaktívneho polónia 210, ktorý mu v hoteli Millennium primiešali do čaju vtedajšej ruskí agenti Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj.

Alexander Potejev
Zobraziť galériu (4)
Alexander Potejev  (Zdroj: profimedia.sk)

Ruská tlačová agentúra Interfax vo štvrtok oznámila, že Potejev, ktorý je všeobecne známy ako jeden z najhorších novodobých ruských zradcov, zomrel. Na konte má odhalenie Anny Chapmanovej a deviatich ďalších spiacich ruských agentov, ktorých FBI zatkla v roku 2010 a po súde v  New Yorku, kde priznali svoju vinu, ich Američania vyhostili. Rusi v ten istý deň omilostili štyri osoby odsúdené za špionáž pre Západ. Výmena sa uskutočnila vo Viedni a išlo o najväčšiu známu výmenu zadržaných ruských a amerických špiónov od konca studenej vojny.

Vlandimir Putin
Zobraziť galériu (4)
Vlandimir Putin  (Zdroj: SITA)

Anonymný zdroj povedal: "Podľa niektorých informácií, Potejev zomrel v USA. V tejto chvíli prebieha kontrola týchto informácií". "Druhý zdroj potvrdil obdržanie podobnej informácie zo zahraničia, ale nevylúčil, že "to môže byť klamlivá informácia, ktorej cieľom je, aby ľudia zabudli na zradcu," dodala agentúra Interfax. Príčina smrti 64-ročného Potejeva uvedená nebola.

V júni 2011 poslal vojenský súd v Moskve bývalého agenta ruskej rozviedky Alexandra Potejeva na 25 rokov do väzenia. Už skôr bol uznaný vinným z vlastizrady a dezercie. Súd sa konal v jeho neprítomnosti. Počas pojednávania vyšlo najavo, že poslal svojej žene Marine správu: "Skús to brať s pokojom: Nebudem preč chvíľu, idem preč navždy. Nechcel som, ale musel som. Začínam nový život. Pokúsim sa pomôcť deťom."

Anna Chapmanová
Zobraziť galériu (4)
Anna Chapmanová  (Zdroj: SITA)

Potejev utiekol cez Bielorusko na Ukrajinu a do Nemecka pred tým, ako mu poskytli útočisko Spojené štáty americké, pre ktoré mal špehovať ako dvojitý tajný agent niekoľko rokov. Informoval denník The Sun.

Viac o téme: ŠpiónRuskoVladimir PutinAlexander Potejev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu