Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prvá dáma piesne Ella Fitzgeraldová: Google pripomína výročie jej narodenia

Ella Fitzerald
Ella Fitzerald (Zdroj: Wikipedia)

BRATISLAVA - Bola geniálnou džezovou speváčkou, ktorá zložila a naspievala stovky piesní. Vydala viac ako 40 albumov a získala 13 cien Grammy. Spolupracovala s hudobnými ikonami ako Louis Armstrong, Nat King Cole či Frank Sinatra. Reč je o Elle Fitzgerald, ktorá sa narodila presne pred 96 rokmi.

Ella túžila byť v detstve tanečnicou. Ako tínedžerka však prišla o matku aj nevlastného otca a skĺzla na zlé chodníčky. Zaplietla sa s mafiou. Neskôr sa dostala do poručníckej rodiny, ktorá ju poslala do cirkevnej školy. Odtiaľ utiekla a nejaký čas žila na ulici.

Prvý úspech ako speváčka zaznamenala mladá Fitzgerald na súťaži mladých talentov v newyorskom Harleme, ktorú vyhrala. Krátko nato odštartovala svoju profesionálnu kariéru, keď sa stala členkou kapely Chicka Webba. Na skutočnom výslní sa ocitla až v roku 1950. V nasledujúcom období nahrala hity ako Papierový mesiac, Apríl v Paríži, Láska na predaj a iné.

Ella zažívala vrchol popularity v rokoch 1959 až 1967, keď vyprodukovala devätnásťdielny spevník s takmer dvoma a pol stovkami piesní. First Lady of Song, ako ju volali, vynikala v scatových pasážach (napodobňovanie zvuku nástrojov hlasom, pozn. red.) aj speváckych improvizáciách a mala obrovský cit pre džezový rytmus.

Ako prvej speváčke populárnej hudby jej bolo udelené štátne vyznamenanie pre umelcov. Fitzgerald okrem džezu spievala blues, soul, gospel i kovbojské piesne. V starobe sa u nej prejavili problémy so srdcom a zrakom. Ella zomrela 15. júna 1996, na mieste, ktoré najviac milovala - v Los Angeles. Má hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu