Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Google spomína: Pred 306 rokmi sa narodil významný matematik Leonhard Paul Euler

Leonhard Euler
Leonhard Euler (Zdroj: Wikipedia)

BRATISLAVA - Leonhard Paul Euler bol jedným z najväčších matematikov všetkých čias. Urobil dôležité zistenia v oblastiach ako diferenciálny a intergrálny počet a teória grafov. Vyznal sa aj mechanike, optike a astronómii.

Euler sa narodil 15. apríla 1707 vo švajčiarskom Bazileji. Jeho otec Paul bol pastorom reformovanej cirkvi a matka Marguerite bola dcérou pastora. Leonhard mal dve mladšie sestry - Annu Mariu a Mariu Magdalenu. V trinástich rokoch ho prijali na Univerzitu v Bazileji a v roku 1723 získal titul Master of Philosophy s diplomovou prácou, ktorá porovnávala filozofiu Descarta a Newtona. V roku 1726 ukončil svoju PhD. dizertáciu o šírení zvuku s názvom De Sono. 

O rok neskôr odišiel do Ruska, kde v Petrohrade pôsobil na tamojšej univerzite na katedre matematiky. Už v roku 1731 sa stal profesorom fyziky. Oženil sa s Katharinou Gsellovou, s ktorou dovedna počal trinásť detí. Osem z nich však umrelo ešte pred dovŕšením dospelosti.

V roku 1741 sa Euler, nespokojný s pomermi v Petrohrade, spolu s rodinou presťahoval do Berlína. Tu učil na Berlínskej akadémii a popritom napísal takmer 400 článkov a vydal dve diela, ktoré ho najviac preslávili: Introductio in analysin infinitorum, text o funkciách, a Institutiones calculi differentialis, text o diferenciálnom počte.

Leonhard sa stal na žiadosť pruského cára Fridricha Veľkého súkromným učiteľom jeho netere, princeznej z Anhalt-Dessau. Euler jej napísal vyše 200 listov, ktoré boli neskôr zahrnuté v najpredávanejšom zväzku s názvom Eulerove listy o rôznych veciach v prírodnej filozofii adresované nemeckej princeznej. Táto práca obsahovala výklad rôznych vecí vzťahujúcich sa na fyziku a matematiku a rovnako dobre ponúkala cenné pohľady na Eulerovu osobnosť a náboženské vyznanie. Kniha sa stala jeho najčítanejšou a bola publikovaná v celej Európe a v USA.

Paul po pár rokoch kvôli konfliktom s Fridrichom Berlín opustil. V tomto čase bol už takmer slepý na pravé oko. V roku 1776 prijal pozvanie späť na Petrohradskú akadémiu a zvyšok života strávil v Rusku. Dňa 18. septembra 1783 zomrel v Petrohrade na krvácanie do mozgu.

Eulerov prínos pre matematiku bol obrovský. Pracoval takmer vo všetkých jej oblastiach: v geometrii, diferenciálnom a integrálnom počte, trigonometrii, algebre, teórii čísel, v oblasti fyziky kontinua či lunárnej teórie. Zaviedol pojem funkcie a ako prvý začal písať f(x), čo označuje funkciu f aplikovanú na argument x. Pomohol rozvinúť Eulerovo-Bernoulliho rovnicu nosníka, ktorá sa stala základným kameňom inžinierstva. Svoje techniky aplikoval aj na astronomické problémy. Určil obežnú dráhu komét a iných nebeských telies. Figuroval na šiestich sériách švajčiarskej 10-frankovej bankovky a na mnohých švajčiarskych, nemeckých a ruských poštových známkach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu