Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Google pripomína 161. výročie: Viete, čím sa preslávil Julius Richard Petri?

Julius Petri Zobraziť galériu (2)
Julius Petri (Zdroj: efehaber09.com)

BRATISLAVA - Bol významným nemeckým bakteriológom a spolupracovníkom lekára Roberta Kocha. Väčšina ľudí ho pozná ako vynálezcu Petriho misiek. Áno, hovoríme o Juliusovi Richardovi Petrim, ktorý sa narodil pred 161 rokmi.

Petri sa narodil 31. mája 1852 v Barmene. Vyštudoval medicínu na Kaiser-Wilhelm-Academy pre vojenských lekárov. V roku 1877 sa v Berlíne stal Kochovým asistentom, čo malo vplyv na jeho ďalšiu kariéru. Taktiež aj naďalej pracoval pre pruskú štátnu správu.

Do histórie sa zapísal v deň, kedy vynašiel Petriho misku. Je to sklenená alebo plastová miska, ktorá sa využíva v mikrobiológii, mykológii a rastlinných biotechnológiach kultiváciu mikrobiálnych, hubových alebo rastlinných kultúr. Petri tak pomohol identifikovať baktérie, ktoré spôsobovali závažné ochorenia, čím zachránil život mnohým ľuďom.

Okrem už spomínanej misky vynašiel aj palivové brikety vyrobené z exkrementov. Slúži na odstraňovanie a zužitkovanie rôznych odpadov.

Julius Petri zomrel 20. decembra 1921 v Zeitzi. Jeho život a dielo si dnes prostredníctvom interaktívnej verzie Petriho misiek pripomína aj Google.

Google pripomína 161. výročie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: google)

 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu