Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Novodobý Houdini: Tento muž vyráža ľuďom svojimi kúzlami dych!

NEW YORK - Vo svojich dych vyrážajúcich kúskoch rád posúva hranice možného. Americký iluzionista David Blaine sa preslávil svojimi bláznivými výkonmi aj originálnymi pouličnými kúzlami. Tiež ustanovil a prekonal niekoľko svetových rekordov. A zo všetkého toho divočenia vyviazol so zdravou kožu. Vo štvrtok bude mať štyridsať rokov.

Zavretý v rozličných krabiciach pod vodou, vo vzduchu, hlavou dole alebo zavesený v obručiach ohromuje svojimi schopnosťami a výdržou. Sám má rád aj pouličné kúzla za prítomnosti davu. Hovoria o ňom, že  prevzal umenie, ktoré existuje stovky rokov, a pridal k nemu niečo jedinečného a svojho. "Čarovanie je schopnosť vytrhnúť ľudí z ich nudného, ​​problematického dňa a poskytnúť im okamih, kedy môžu úplne zabudnúť na minulosť i súčasnosť, umožniť im žasnúť," tvrdí Blaine.

Vlani v októbri do seba v New Yorku v kombinéze pred hľadiskom nechal pustiť milión voltov. Sršali z neho blesky a okolo bolo cítiť ozón. V septembri 2008 zas visel šesťdesiat hodín nad Central Parkom hlavou dole v netopierej polohe. Zo 14-metrovej výšky sa po dva a pol dni zniesol na zem v priamom prenose americkej televízie ABC, ktorá tento program nazvala Skok smrti. Počas pokusu nejedol, len občas sa prevrátil, aby sa napil, a aby ho mohli skontrolovať lekári.

Svetový rekord v zadržiavaní dychu pod vodou zase pokoril v apríli 2008. Vo vodou naplnenej guli s priemerom 2,5 metra, ktorú jeho tím nazval ľudské akvárium, vydržal nedýchať 17 minút a 4,4 sekundy. V roku 1999 sa zase nechal na sedem dní pochovať zaživa na Manhattane, o rok neskôr vydržal viac ako 60 hodín "zmrazený" v kuse ľadu.

Houdini dnešných dní sa narodil 4. apríla 1973 a vyrastal v newyorskom Brooklyne. Jeho otec bol Portorikánec, matka ruská Židovka. Keď mal štyri, videl kúzelníka v metre a jeho kúsky v ňom podnietili zvedavosť. Jeho kúsky prvýkrát zaznamenal v máji 1997 televízny program David Blaine: Pouličné kúzla. Podľa tlače si stvoril svoj vlastný jedinečný štýl. "Chcem vrátiť čarovanie tam, kde bolo pred sto rokmi," komentoval to sám.

V apríli 1999 sa nechal na týždeň zatvoriť do plastového boxu pod nádržou s vodou o hmotnosti tri tony. Počas tejto doby nič nejedol a pil len dve až tri čajové lyžičky vody denne. Medzi jeho najkontroverznejší pokus patrí ten so sklenenou kockou, do ktorej sa v roku 2006 nechal zavesiť nad Londýnom. Bez jedla vtedy vydržal 44 dní. Schudol pri tom 30 kilogramov a kvôli podvýžive musel do nemocnice.

Inokedy sa zase nechal zavesiť do gyroskopu zloženého z troch kovových obručí, kde mal priviazané ruky a nohy. V tejto nepohodlnej pozícii strávil takmer tri dni a nakoniec z okov unikol a zoskočil zo zaveseného zariadenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu