Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Mrazivá jar nám pije nervy: Vedci vedia, čo ju spôsobilo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: world.edu)

BRATISLAVA - Takúto studenú jar sme v Európe už dávno nemali. Nízke teploty a snehové chumelice nám poriadne lezú na nervy. Z najnovšieho výskumu klimatológov vyplýva, že tento nepriaznivý jav je priamym dôsledkom topenia ľadu v Arktíde.

Satelity minulý rok na jeseň ukázali rekordnú stratu ľadovej pokrývky na severnom póle. Tento proces zrejme oslabil mechanizmus, ktorý ovplyvňuje v dotknutej oblasti klímu.

"Morský ľad mizne veľmi rýchlo. Je ho o 80 percent menej než pred 30 rokmi, čo je jasný príznak globálneho otepľovania," vysvetlila Jennifer Francisová z Rutgersovho inštitútu pre výskum pobrežia a mora.

V tejto súvislosti vzniká paradox, k globálne otepľovanie vyvolá v niektorých oblastiach výrazné ochladenie, čo sa stalo aj tento rok na starom kontinente. Je to spôsobené tým, že ohriata Arktída stráca schopnosť nasávať oceánske a atmosférické prúdy z rovníkovej oblasti, ktoré podnebie na severe Európy výrazne ohrievajú. "Všetky tieto veci vedú k extrémnym prejavom počasia, ktorých sme svedkami v stredných zemepisných šírkach. Umožňuje to studenému arktickému vzduchu prenikať viac na juh," dodáva Francisová.

Jej slová potvrdil aj profesor Vladimir Petouchov z Postupimského inštitútu v Nemecku. "Zaľadnenie bolo vlani na rekordne nízkej úrovni. Aj tento rok je oveľa nižšie na miestach ako Grónsko či Labrador. To by mohol byť dôvod, prečo sa tvoria tlakové výše."

Rýchle topenie ľadu podľa týchto správ povedie v budúcnosti k ešte väčším výkyvom počasia. Bude sa to prejavovať teplotnými rekordmi, veľkými suchami, alebo naopak extrémne silnými zrážkami a hustým snežením. Informoval portál Novinky.cz.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu