Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vytúžená jar je konečne za dverami: Vieme, kedy nás poteší teplo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA – Po mimoriadne chladnom závere marca a začiatku apríla nás na budúci týždeň konečne potešia typicky jarné teploty. Slováci tak budú môcť odložiť zimné kabáty do skriní a začať sa radovať z príjemnejšieho a najmä teplejšieho počasia.

"Očakávame, že  nížinách bude od polovice budúceho týždňa maximálna denná teplota okolo 15 °C a v severných okresoch približne 10 °C. Počasie v nasledujúcom týždni bude zväčša premenlivé a v niektorých dňoch sa vyskytne aj dážď," uviedol meteorológ zo Slovenského hydrometeorologického ústavu Pavol Beránek.

Podľa klimatológov Pavla Faška a Mareka Šveca bol tohtoročný začiatok jari netypický. Posledná marcová dekáda bola v roku 2013 podľa meraní teploty vzduchu v Hurbanove druhá najchladnejšia od roku 1901.

"Ešte chladnejšie bolo v poslednej dekáde marca v Hurbanove v roku 1944, keď tam priemerná teplota vzduchu v tomto období dosiahla plus 0,8 stupňa Celzia, kým teraz to bolo plus 1,1 stupňa," napísali klimatológovia vo svojej správe. Podobne studené začiatky jari boli na tejto meteorologickej stanici aj na konci 19. storočia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu