Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Meteorológovia sú znepokojení rekordným úbytkom ľadu v Arktíde

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŽENEVA - Rozloha ľadovej pokrývky v arktických moriach sa počas roka 2012 zmenšovala rekordným tempom. Vo svojej štvrtkovej správe to uvádza Svetová meteorologická organizácia (WMO) so sídlom v Ženeve, ktorá patrí medzi špecializované agentúry Organizácie Spojených národov.

Rok 2012 bol podľa nej deviatym najhorúcejším v známej histórii a okrem nebývalého topenia ho sprevádzali aj ďalšie extrémy, akým boli suchá či silné tropické cyklóny. V období odmäku v Arktíde od augusta do septembra dosahovala rozloha tamojšieho zaľadnenia 3,4 milióna štvorcových kilometrov, čo je až o 18 percent menej ako predošlý rekord z roku 2007.

Generálny tajomník WMO Michel Jarraud to považuje za "znepokojujúce znamenie zmeny podnebia". Tá sa podľa neho prejavila napríklad pri hurikáne Sandy, ktorý v októbri zasiahol Karibik a Spojené štáty, kde po sebe zanechal stovky mŕtvych a rozsiahle materiálne škody. Spomedzi tropických búrok v roku 2012 bol však najsmrtiacejším tajfún Bopha, ktorý v decembri dvakrát po sebe zasiahol Filipíny. Vyvolané záplavy a zosuvy si vyžiadali vyše tisíc obetí na životoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu