Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Hendikepovaný Kanaďan inšpiruje svet: Je hviezdou break-dance!

Luca vo svojom živle Zobraziť galériu (3)
Luca vo svojom živle (Zdroj: YouTube)

MONTREAL - Kanaďan Luca Patuelli patrí k svetovej špičke breakdance, medzi ktorou je aj hŕstka telesne postihnutých. Mladíka taktiež postretol rovnaký osud, svojím životným posolstvom však k sebe priťahuje nádeje mnohých ľudí trpiacich nejakým hendikepom.

Heslo dvadsaťosemročného muža znie: "Žiadne výhovorky, žiadne hranice." A pri svojich predstaveniach ho napĺňa do bodky. S takmer nehybnýma nohami sa rýchlo otáča okolo svojich bariel či rúk pomocou pohybu trupu. Je veľmi žiadaný aj ako konferenciér a tak obchádza svet, šíri nádej a presviedča handikepovaných, že nie všetko, čo sa im zdá nemožné, je nemožné aj naozaj.

Hendikepovaný Kanaďan inšpiruje svet:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: disabilitiesunlimited.org)

Luca si vlani v septembri na predmestí Montrealu dokonca otvoril tanečnú školu pre invalidných žiakov. Vďaka svojmu didaktickému prístupu a presvedčivému taktu dosiahli niektorí skutočný pokrok. "Niekomu sa úplne zmenil život. Napríklad Michel má zasiahnutú motorickú časť mozgu. Spočiatku sa sám nedokázal ani posadiť na svoje kreslo. A dnes mu to už nerobí žiadne problémy," raduje sa učiteľ.

Talianskokanadský umelec, ktorý je známy aj pod prezývkou Lazylegz (Lenivé nohy), čerpá životnú silu zo svojej rodiny, ale aj z utrpenia spôsobovaného artrogrypózou, pri ktorej dochádza k neuromotorickým problémom, predovšetkým k stuhnutiu kĺbov. Jeho rodičia s ním od detstva jednali ako s normálnym dieťaťom, a tak sa Luca mohol rozvíjať pomocou športu. Neskôr v Marylande, kde podstúpil jednu z operácií, objavil tanec hip-hop.

Hendikepovaný Kanaďan inšpiruje svet:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Postupom rokov sa čoraz viac dostával do povedomia verejnosti, v medzinárodnom meradle sa však preslávil až vďaka relácii America 's talent a serveri Youtube. V roku 2010 sa Patuelli dočkal veľkého uznania v televíznej súťaži So you think you can dance Canada a pri začatí paralympijských hier vo Vancouveri.

Takmer úplná nehybnosť dolných končatín vyžaduje, aby šikovný tanečník čo najviac trénoval svaly v hornej časti tela. "Cvičím každý deň," zdôrazňuje a dodáva, že v budúcnosti plánuje otvoriť viac tanečných škôl vo svete. Spolieha sa pri tom na svoj kolektív ILL-Abilities, združujúci najskúsenejších tanečníkov medzinárodnej scény, ktorí sú nejakým spôsobom postihnutí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu