Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Posledné konkláve pred apokalypsou: Čo hovorí tajomná predpoveď o 112 medajlónoch?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

VATIKÁN - Plánovaný koniec sveta spájaný s mayským kalendárom sa vlani v decembri nekonal, apokalyptické vízie ale žijú ďalej a tentoraz súvisia s voľbou nového pápeža. Zmenu na pápežskom stolci totiž už tradične sprevádza proroctvo stredovekého írskeho biskupa Malachiáša, ktorý vraj v 12. storočí predpovedal 112 pápežov, ktorí cirkev povedú až do jej zániku. Nový pontifik bude oným posledným, za ktorého úradovania má nastať súdny deň. Ale to nie všetko. Existuje ešte aj trochu iná legenda.

Posledného 112. pápeža Malachiáš nazýva Petrom Rímskym (Petrus Romanus). Práve on bude podľa proroctva moslimskou inváziou prinútený opustiť večné mesto a zomrie v exile veľmi bolestivou smrťou. Vzápätí bude Rím zničený. Označenie Peter Rímsky sa podľa agentúry APA nedá na predpoveď výsledku nadchádzajúceho konkláve príliš využiť: nehodí sa totiž pre žiadneho zo 115 kardinálov, z ktorých nová hlava cirkvi vzíde. Krstné meno Peter má jediný z nich: ghanský kardinál Peter Turkson.

Legenda hovorí o tom, že Malachiášovi sa niekedy okolo roku 1139, keď sa šiel pokloniť do Ríma vtedajšej hlave katolíckej cirkvi, zjavilo 112 pápežov zostávajúcich do zániku cirkvi. Kritici napospol odmietajú Malachiášovo proroctvo ako podvrh zo 16. storočia a tiež ako možnú propagandu, ktorá mala v roku 1590 ovplyvniť priebeh vtedajších pápežských volieb. Stredoveký prorok ale má aj svojich presvedčených zástancov.

Tí, ktorí Malachiáša bránia, poukazujú najmä na to, že v popise budúcich pápežov bol niekedy naozaj blízko pravde. Napríklad Jána XXIII., ktorý cirkev viedol v rokoch 1958 až 1963, označil za "pastiera a námorníka". To vraj podľa zástancov proroctva poukazuje na to, že tento pápež bol v čase voľby biskupom známeho prístavného mesta Benátky. Pomerne trefné bolo aj označenie Jána Pavla II. latinskou frázou "De labore solis" ("z námahy slnka"): podľa vykladačov táto fráza poukazuje na zatmenie slnka. Karol Wojtyla sa narodil 18. mája 1920 počas zatmenia slnka, úplné zatmenie slnka z augusta 1999 pripadlo na obdobie jeho pontifikátu a tiež v deň jeho pohrebu došlo k úplnému zatmeniu nad Tichým oceánom.

Okrem Malachiáša má ale Vatikán aj ďalšiu legendu spätú s koncom sveta a číslovkou 112. V rímskej Bazilike svätého Pavla za hradbami (Basilica di San Paolo fuori le mura) sa nachádza reliéf so 112 mozaikovými medailónmi pre minulých a budúcich pápežov. Chvíľu, kedy budú všetky medailóny obsadené - čo sa stane po konkláve, vraj ale možno vnímať rôzne: buď ako moment konca sveta, alebo návrat Ježiša Krista na zem.

Apokalyptickým predpovediam sa navyše postavil Ján Pavol II., počas ktorého pontifikátu bolo do baziliky doplnených ďalších 25 prázdnych medailónov. Zastaví tento trik koniec sveta?

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu