Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prekvapivý výskum: Vedci prišli na spôsob, ako vyhnať bolesť z hlavy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: 123rf.com)

BRATISLAVA - Bolesť hlavy vie poriadne znepríjemniť deň. Nie je nik, kto by ju nezažil. Mnohí sa v snahe zbaviť sa jej alebo ju aspoň zmierniť uchyľujú k tabletkám. Tie však už čoskoro možno nebudeme potrebovať; Nová štúdia nemeckých vedcov totiž odhalila, ako dať bolesti na frak.

Výhovorka "miláčik dnes nie, bolí ma hlava" asi po zverejnení tejto štúdie prestane fungovať. Výskumníci z univerzity v nemeckom Münsteri totiž zistili, že najlepším liekom na intenzívne bolesti hlavy je sex, informuje portál tn.cz.

Štúdie sa zúčastnilo 800 žien a mužov,ktorí trpia migrénami a 200 ľudí s takzvanou "cluster headache, čo je šľahavá bolesť hlavy, ktorá je považovaná za jednu z najneznesiteľnejších bolestí vôbec. Úlohou respondentov bolo uprednostniť sex pred liekmi najbližšie, keď sa u nich objaví bolesť hlavy.

Výsledky boli naozaj prekvapivé. "Zistili sme, že sexuálna aktivita počas migrény vedie k čiastočnej alebo dokonca úplnej úľave," píše sa v štúdii. Viac ako u dvoch tretín opýtaných sex pomohol bolesť znížiť. V prípade cluster headache nastalo zlepšenie dokonca až u 90 percent opýtaných.

Podľa neurológov je vysvetlenie, prečo možno bolesť hlavy úspešne liečiť sexom, celkom jednoduché. Pri milovaní vyplavuje centrálny nervový systém endorfíny, čo sú prirodzená analgetiká, lieky proti bolesti, ktoré si telo vie vyrobiť samo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu