Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Skutočný príbeh: Z chudobného chlapca najmocnejším mužom sveta!

Čínsky prezident Chu Ťin-tchao
Čínsky prezident Chu Ťin-tchao

PEKING/PRAHA - Zajtra by na zasadaní čínskeho parlamentu mal byť menový do úradu nový prezident Si Ťin-pching (59). Jeho predchodca Chu Ťin-tchao (70) to dotiahol naozaj ďaleko. Z chudobného chlapca sa prepracoval až k najmocnejšiemu mužovi planéty.

Chu Ťin-tchao sa narodil 21. decembra 1942 v Ťi-si vo východočínskej provincii An-chuej, kde vyrastal v skromných pomeroch. Pôvodným povolaním je inžinierom hydrauliky, ktorú vyštudoval na prestížnej Univerzite Čching-chua v Pekingu v roku 1965, kde tiež získaval svoje prvé politické skúsenosti.

Na svojej alma mater vstúpil ako dvadsaťjedenročný do KS Číny. Už vtedy sa zoznámil s neskorším reformným generálnym tajomníkom ÚV KS Číny Chu Jao-pangom a stal sa jeho chránencom. Odborné vedomosti od roku 1968 uplatňoval na ministerstve vodných zdrojov a energetiky, ktoré ho vyslalo do chudobnej provincie Kan-su, aby sa podieľal na budovaní dvoch vodných elektrární na hornom toku Žltej rieky.

Éru raketového vzostupu Chu Ťin-tchao začal v októbri 1992, kedy prevzal v straníckom aparáte zodpovednosť za ideologickú a organizačnú prácu. Postupne sa ujal vedenia Vysokej straníckej školy ÚV KS Číny, stal sa členom sekretariátu a politického byra ÚV KS Číny aj stáleho výboru politbyra. V novembri 2002 bol menovaný generálnym tajomníkom ÚV KS Číny. Do prezidentskej funkcie nastúpil v marci 2003. V septembri 2004 sa stal vrchným veliteľom armády.

Na minulom novembrovom 18. zjazde strany odovzdal Chu funkciu generálneho tajomníka ÚV KS Číny a tiež velenie čínskej armády o desať rokov mladšiemu viceprezidentovi Si Ťin-pchingovi. Ten by ho mal na nadchádzajúcom zasadnutí čínskeho parlamentu vystriedať aj v prezidentskej funkcii.

Jeho heslom bolo "vybudovať harmonickú spoločnosť", čo sa mu ale podľa odborníkov príliš nepodarilo, pretože v krajine sa neustále prehlbujú rozdiely medzi bohatými a chudobnými. Pod jeho vedením sa Čína viac otvorila svetu a zaznamenala silný ekonomický rast, ktorý bol rýchlejší ako za vlády jeho predchodcov, aj keď v poslednom roku výrazne spomalil. Za jeho vlády Čína predbehla Japonsko a stala sa druhou najmocnejšou ekonomikou sveta. V roku 2003 sa krajina zaradila do "kozmického klubu" po boku Ruska a Spojených štátov, keď ako tretí štát na svete vyslala do vesmíru raketu s ľudskou posádkou.

Podľa analytikov je Chu príliš opatrným politikom "prázdnej rétoriky" s nedostatkom odvahy k výraznejším politickým reformám. Kritici mu vyčítajú aj škody na životnom prostredí, ktoré spôsobil silný hospodársky rast. Krajina je najväčším svetovým konzumentom energie a producentom skleníkových plynov, ktoré zrejme spôsobujú zmeny klímy.

Pôsobí dojmom schopného, ​​vzdelaného človeka, do svojho súkromia ale nenecháva nahliadnuť, preto ho sprevádzajú tiež prívlastky tajomný, nečitateľný, záhadný, nevyspytateľný. Udivuje skvelou fotografickou pamäťou, rád tancuje a hrá stolný tenis.

Podľa amerického časopisu Forbes sa v rebríčku najmocnejších ľudí planéty roku 2010 umiestnil na prvom mieste (na čele rebríčka vystriedal amerického prezidenta Baracka Obamu). Je ženatý s Liou Jung-čching, s ktorou majú syna a dcéru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu