Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Čínski cenzori mažú Medvedíka Pú: Vraj pripomína ich prezidenta!

Medvedík Pú a Tiger/Si Ťin-pching a Barack Obama Zobraziť galériu (2)
Medvedík Pú a Tiger/Si Ťin-pching a Barack Obama (Zdroj: telegraph.co.uk)

PEKING – Novým terčom čínskych cenzorov sa nečakane stal medvedík Pú a jeho kamarát Tiger. Čínski blogeri si totiž všimli zvláštnej podobnosti medzi fotografiou amerického prezidenta Baracka Obamu a jeho čínskeho náprotivku Si Ťin-pchinga z nedávneho summitu v Kalifornii a ilustrácií zobrazujúcich spomínané zvieratká z knihy britského autora A. A. Milnea.

Píše o tom dnes denník The Daily Telegraph.

Oba obrázky sa objavili vedľa seba tento týždeň na mikroblogu Weibo, ktorý je čínskou obdobou Twitteru. Odkazy na obrázky takmer okamžite vymazali bdelí čínski cenzori, ktorým sa nepáčilo porovnanie ich prezidenta s bruchatým medvedíkom, ktorého dobrodružstvo poznajú deti po celom svete.

Medvedík Pú a Tiger
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: telegraph.co.uk)

Hongkonský denník South China Morning Post napísal, že keby horliví cenzori mali trochu zmysel pre humor, možno by "medvedík Si zvýšil obľubu prezidenta medzi čínskou verejnosťou a pomohol by napraviť prevažne negatívny obraz Číny vo svete".

"Cenzori odťali v zárodku to, čo mohlo byť pozitívnou PR kampaňou ušitou na mieru prezidentovi Si Ťin-pchingovi," napísal denník.

Denník The Daily Telegraph pripomína, že cenzori vládnucej čínskej komunistickej strany sa snažia odstraňovať z internetu i sebemenšie náznaky vládnej kritiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu