Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Toto sú najbohatšie ženy sveta: Do vrecka strčili aj slovenského miliardára Babiša!

Rosalia Meraová
Rosalia Meraová (Zdroj: feigonhamilton.com)

PRAHA - Prestížny časopis Forbes nedávno zverejnil výročný zoznam najbohatších ľudí sveta a popri mužoch sa v ňom aj umiestnili ženy, ktoré svoje miliardy nezískali zadarmo, ale prišli k nim vďaka vlastnej usilovnosti a šikovnosti. Hodnotou majetku im nemôže konkurovať ani najbohatší Slovák Andrej Babiš, ktorý vlastní spoločnosť Agrofert a s dvomi miliardami amerických dolárov sa umiestnil na 736. mieste.

1. Rosalia Meraová (6,1 miliardy dolárov)


Meraová, v súčasnosti najbohatšia Španielka, začala spolu s manželom v skromných podmienkach vyrábať župany a spodnú bielizeň. Postupom času založila spoločnosť Inditex, ktorá sa pýši sieťou obchodov s oblečením Zara. Patria jej aj značky Bershka alebo Mango.


2. Margarita Louis-Dreyfusová (6 miliárd dolárov)


Švajčiarke sa podarilo presadiť sa v rýdzo mužskom svete a šéfuje futbalovému klubu Olympique Marseille. Klub a rad firiem síce zdedila po manželovi Robertovi, ktorý v roku 2009 podľahol leukémii, je to ale jej zásluha, že sa vďaka svojim podnikateľským rozhodnutiam prvýkrát objavila v rebríčku miliardárov. Obchoduje aj so surovinami a nehnuteľnosťami.


3. Wu Ja-Ťün (4,3 miliardy dolárov)


Číňanka šéfuje spoločnosti Longfor Properties a zaoberá sa obchodovaním s nehnuteľnosťami. Svoje súkromie si starostlivo stráži, nechodí do televízie a neposkytuje rozhovory. V minulosti sa pýšila titulom najbohatšej ženy Číny, minuloročný rozvod ju však pripravil o časť majetku.


4. Čchan Laj-wa (4,1 miliardy dolárov)


Ďalšia Číňanka v zozname žien, ktoré sa k svojmu bohatstvu dopracovali vďaka vlastnému úsiliu. Rovnako ako jej predchodkyňa aj ona sa zaoberá obchodom s nehnuteľnosťami. Založila skupinu Fu Wah International Group. Pochádza z chudobných pomerov, jej čisté imanie pritom len za minulý rok vzrástlo o 570 miliónov dolárov.


5. Gayle Cooková (4 miliardy dolárov)


Američanka sa k bohatstvu dopracovala predajom zdravotníckych potrieb. Ešte s manželom založila spoločnosť Cook Group a po jeho smrti úspešne pokračuje v rozširovaní firemného kapitálu. Informoval portál tn.cz.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu