Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šokujúce VIDEO: Televízia odvysielala odvádzanie vrahov na popravu!

Polícia odvádza Khama na popravu Zobraziť galériu (2)
Polícia odvádza Khama na popravu (Zdroj: YouTube)

PEKING - Čína uplynulý víkend opäť rozprúdila debatu o treste smrti. Hoci je v mnohých krajinách zakázaný, ona ho vykonáva naďalej. Minulý týždeň dokonca štátna televízia odvysielala živý prenos z odvádzania odsúdencov na popravu. Video pobúrilo najmä ochrancov ľudských práv.

Minulý piatok popravili smrtiacou injekciou v meste Kchun-ming štyroch cudzincov, ktorí v roku 2011 zabili trinástich čínskych námorníkov pri útoku na ich lode plaviace sa na rieke Mekong. Okrem vodcu skupiny Nawa Khama zomreli aj jeho komplici - jeden Thajčan, Laosan a ďalší muž zatiaľ neznámej národnosti.

Popravení vrahovia
Zobraziť galériu (2)
Popravení vrahovia  (Zdroj: YouTube)

Televízia CCTV šokovala svet, keď prenášala naživo prevoz odsúdencov z väzenských ciel na popravisko. Ľudia tak mohli sledovať, ako prebiehali posledné minúty života spomínanch vrahov. Na zázname vidno, ako ich s rukami za chrbtom a zviazanými povrazom naložili do policajných vozidiel a odviezli na miesto popravy.

Vraha odvádzajú na popravu v Číne

Čína týmto spôsobom chcela dať najavo, že podobný osud čaká každého, kto spácha a bude usvedčený z podobne závažného trestného činu. Vraždy čínskych námorníkov totiž vyvolali v najľudnatejšej krajine sveta veľké pobúrenie. Úrady sa domnievajú, že odvysielanie posledných chvíľ zločincov pred smrťou poslúži ako prevencia.

"Brutalita Nawa Khama Číňanov strašne nahnevala. Niet divu, že úrady pristúpili k takémuto drastickému opatreniu. Snáď to ostatných odradí od toho, aby sa vydali na zlé chodníčky," skonštatoval profesor Yu Guoming z Univerzity masmédií v Renmine.

Kontroverzné video znovu vo svete oživilo diskusiu o treste smrti. Organizácie na ochranu ľudských práv ho totiž odsudzujú a tvrdo kritizujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu