Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zverejnili rebríček najväčších boháčov sveta: Sú v ňom aj Slováci?

Najväčším pracháčom je Carlos Slim Helú. Zobraziť galériu (3)
Najväčším pracháčom je Carlos Slim Helú.

NEW YORK - Americký investor Warren Buffett vypadol z prvej trojice najbohatších ľudí sveta podľa rebríčka časopisu Forbes. S odhadovaným majetkom asi 53,5 miliardy dolárov (približne 41,1 miliardy eur) je až na štvrtom mieste. Na tretej priečke ho vystriedal Španiel Amancio Ortega, ktorý je zakladateľom odevného reťazca Inditex. Ortegov majetok Forbes odhadol na 57 miliárd dolárov (asi 43,8 miliárd eur).

Na prvom mieste zostal Mexičan Carlos Slim Helú, ktorý v Latinskej Amerike vlastní telekomunikačné impérium América Móvil a ďalšie firmy. Majetok najbohatšieho človeka sveta Forbes vyčíslil na 73 miliárd dolárov (asi 56,1 miliardy eur). Druhý Bill Gates z Microsoftu disponuje majetkom asi za 67 miliárd dolárov (približne 51,5 miliardy eur).

Slováci sa oficiálne v rebríčku Forbes neumiestnili, rovnako ako ani Maďari. Z našich susedov má Rakúsko 8-členné zastúpenie, Ukrajina 10-členné na čele s Rinatom Achmetovom na 47. priečke a Poľsko 4-členné. V tohtoročnom rebríčku sú aj štyria Česi.

Najbohatším podľa Forbesu zostáva Petr Kellner s majetkom asi 10,4 miliardy dolárov (približne 8 miliárd eur). Kellner prvýkrát prekročil hranicu desiatich miliárd dolárov, a to vďaka niekoľkým úspešne završeným transakciám a vďaka rastu skupiny Home Credit. To mu v rebríčku zabezpečilo 106. miesto.

Petr Kellner
Zobraziť galériu (3)
Petr Kellner  (Zdroj: PPF)

Na 736. mieste je šéf koncernu Agrofert Andrej Babiš, ktorý podľa časopisu disponuje majetkom za dve miliardy dolárov (asi 1,5 miliardy eur). Síce ho zvyknú označovať za najbohatšieho Slováka, ale pre Forbes je rozhodujúce, že má české občianstvo.

Tretím Čechom v rebríčku je finančník Zdeněk Bakala, ktorého majetok podľa výpočtu časopisu dosahuje asi 1,5 miliardy dolárov (zhruba 1,2 miliardy eur). Celkovo tak Bakala skončil na 974. mieste. Babiš tento rok predstihol Bakalu prvýkrát. Bakalovi uškodil pokles kurzu akcií NWR, naopak Babišov Agrofert si vedie veľmi dobre, uviedol Forbes.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (3)
Andrej Babiš

Štvoricu najbohatších Čechov uzatvára zakladateľ priemyselného impéria KKCG Karel Komárek. Jeho majetok dosahuje asi jednu miliardu dolárov (asi 0,8 miliardy eur). To je celkom v rebríčku 1342. miesto, Komárek je tento rok v rebríčku dolárových miliardárov prvýkrát.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu