Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Po meteorite prišla horiaca guľa: Podivný úkaz vystrašil San Francisco!

Horiaca guľa vraj bola meteorit
Horiaca guľa vraj bola meteorit (Zdroj: YouTube)

SAN FRANCISCO - Len niekoľko hodín po tom, ako nad Ruskom explodoval meteorit a Zem tesne minul obrí asteroid, nad Kaliforniou zaznamenali podobný úkaz. Miestnych obyvateľov vystrašil nezvyčajný záblesk svetla na nočnej oblohe.

Sanfranciskú políciu minulý piatok večer bombardovali stovky vydesených ľudí, ktorí sa stali svedkami toho, ako nad ich mestom preletela ohnivá guľa. Neustále vraj menila farbu; raz bola modrá či zelená, inokedy zas žltá.

Podľa odborníkov horiaca guľa nebola nič iné než meteorit, ktorý zhorel v atmosfére a nespôsobil žiadne škody ani nikoho nezranil. Ide vraj o pomerne bežný jav, v súvislosti s udalosťami, ktoré sa stali v piatok v Rusku, však ľudí vydesil viac, ako inokedy.

"Nie je to nič výnimočné. Zvláštne je akurát to, že sa objavil tak blízko obývanej oblasti," povedal Jonathan Braidman z oaklandského Vesmírneho a vedeckého centra pre spravodajský portál Huffington Post.

Experti tvrdia, že menšie meteority dopadajú na Zem päť až desaťkrát za rok. Do atmosféry sa okrem nich ročne dostáva až 15 000 ton trosiek z prelietajúcich asteroidov. "Väčšinou sa rozlomia na menšie kusy, ktoré sa potom ťažko hľadajú," dodal Braidman.

Horiaca guľa nad San Franciscom

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu