Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nádej pre ľudstvo: Tento satelit vyrazil hľadať asteroidy letiace na Zem!

Približne takto vyzerá satelit, ktorý bude pátrať po nebezpečných asteroidoch Zobraziť galériu (3)
Približne takto vyzerá satelit, ktorý bude pátrať po nebezpečných asteroidoch (Zdroj: space.com)

SRIHARIKOTA - Z Indie dnes odštartoval kanadský satelit, ktorý bol špeciálne vyrobený na to, aby vyhľadával veľké asteroidy a monitoroval vesmírny odpad v slnečnej sústave. Informoval o tom vedecký portál space.com

Družicu na orbitu Zeme vyniesla z Vesmírneho centra Satisha Dhawana indická nosná raketa PSLV. Okrem nej vo vesmíre vypustí aj satelit na monitorovanie oceánov a päť menších satelitov vrátane dvoch nanoteleskopov.

Nádej pre ľudstvo: Tento
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Kanadská vesmírna agentúra (CSA) družicu pomenovala NEOSSat (Near-Earth Object Surveillance Satellite, čiže satelit, ktorý pátra po objektoch prelietajúcich v blízkosti Zeme). Jeho hlavnou úlohou bude vystopovať a sledovať obrovské skaly, ktoré obiehajú Slnko. Taktiež sa zameria na odpad a ďalšie satelity, ktoré sú ešte stále v prevádzke.

"Cieľom tohto projektu je prieskum oblohy a vytvorenie zoznamu tých asteroidov, ktoré by v budúcnosti mohli predstavovať potenciálne nebezpečenstvo pre Zem," vysvetlil Denis Laurin z CSA. NEOSSat je veľký asi ako cestovný kufor a jeho vývoj stál 25 miliónov dolárov (18,8 miliónov eur). Zem obehne každých sto minút vo výške približne 800 kilometrov.

Nádej pre ľudstvo: Tento
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: space.com)

Najväčšou výhodou satelitu je to, že na rozdiel od iných družíc dokáže zaznamenávať údaje aj počas dňa, to znamená, že pre mapovanie nie je potrebná nočná obloha. "NEOSSat pravdepodobne zníži riziko dopadu vesmírnych telies na našu planétu. Nie je však uspôsobený na to, aby dokázal vyhľadať aj malé asteroidy," povedal Allan Hildebrand z Univerzity z Calgary.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu