Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Rusku našli zatiaľ najväčší úlomok meteoritu: Toto je on!

Meteorit je veľký ako detská päsť
Meteorit je veľký ako detská päsť (Zdroj: uralinform.ru)

MOSKVA - Ruskí vedci našli v okolí uralského Čeľabinsku zatiaľ najväčšie úlomky meteoritu, ktorý do oblasti dopadol koncom minulého týždňa. Niektoré exempláre dosahujú veľkosti až detskej päste. Presné miesto nálezu experti taja.

Najväčšie trofeje podľa zasvätených neboli nájdené v okolí jazera Čebarkul, kde minulý piatok dopadli hlavné zvyšky mohutného meteoritu. Špeciálna expedícia Uralskej federálnej univerzity ich našla kdesi v okolí obcí Pervomajskij a Jemanželinka, ktoré ležia južne od Čeľabinsku. Úlomkov sú tam údajne desiatky. Vzorky sú na ceste do laboratórií Ruskej akadémie vied.

Nájdený kus meteoritu meria zhruba osem centimetrov
Zobraziť galériu (1)
Nájdený kus meteoritu meria zhruba osem centimetrov  (Zdroj: uralinform.ru)

Priamo do vôd jazera Čebarkul, ktoré leží asi 70 kilometrov západne od Čeľabinsku, sa dnes ponorila skupina potápačov. Jazero je hlboké približne jedenásť metrov, ale dno je silno zanesené a viditeľnosť je vraj kvôli dvojmetrovej vrstve bahna prakticky nulová. Na podrobnejšie preskúmanie budú potrebné dlhšie prípravné práce, ktoré si vedci objednali na ministerstve pre mimoriadne udalosti.

Policajná ostraha, ktorá miesto dopadu meteoritu pri jazere strážila, bola dnes odvolaná. Miesto sa okamžite stalo hojne navštevovanou atrakciou, na breh sa schádzajú zvedavci z blízkeho i vzdialeného okolia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu