Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Príbeh závisláčky na Facebooku: Prestala som žiť, pripájala som sa odvšadiaľ!

Gemini Adamsová
Gemini Adamsová (Zdroj: reuters.com)

BRATISLAVA - Mnohí z nás to zažívajú na vlastnej koži. Ledva ráno otvoria oči, už zapínajú počítač, aby skontrolovali, čo je nové na Facebooku. K takým patrila aj anglická spisovateľka Gemini Adamsová, ktorá sa pred pár dňami verejne priznala ku svojej závislosti.

Facebook má v súčasnosti miliardu užívateľov, to je zhruba každý siedmy človek na tejto planéte. Štúdie uvádzajú, že až tretina z nich si prezrie svoj profil ešte predtým, než si ráno vyčistí zuby. Je ted zrejmé, že sociálne siete ľudí nielen spájajú, ale zároveň vedia aj škodiť. A to vtedy, ak ich používanie prerastie v nekontrolovateľnú závislosť, ktorá riadi naše životy.

Gemini vie o tom svoje. Ešte donedávna pri Facebooku trávila niekoľko hodín denne, píše Reuters. Úplne sa prestala ovládať a vždy, keď mala voľnú chvíľu, sa naň išla pozrieť. "Malo to na mňa veľmi negatívny dopad. Cítila som sa slabá, pretože som kvôli Facebooku prestala cvičiť. Pripájala som sa odvšadiaľ, kde to len bolo možné. Úplne ma to pohltilo," spomína.

Adamsová sa našťastie včas spamätala a užívanie internetu obmedzila na minimum. Denný limit si stanovila na polhodinu, pričom jeden deň v týždni na internet nejde vôbec. Namiesto neho sa teraz venuje joge.

Ľudia závislosť od internetu, v tomto prípade sociálnych sietí, často podceňujú. Pravdou však je, že ide o podobné zlo, akým sú cigarety a alkohol. Najohrozenejší sú mladí ľudia do 35 rokov. Počet závislých z roka na rok stúpa. Na jednej londýnskej klinike sa napríklad zo závislosti na sociálnych sieťach lieči v priemere sto ľudí ročne, medzi ktorými bol aj nemenovaný profesionálny futbalista.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu