Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Závislosť na Facebooku: Otestujte sa, či bez neho dokážete žiť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERGEN - Cez deň naň myslíte viac, ako na svojich blízkych. Keď dlhšie nie ste pripojení, dostávate panické záchvaty. Musíte byť stále v obraze, aby vám niečo neuniklo. Ak sa v tejto charakteristike spoznávate a zároveň ste užívateľmi Facebooku, vedzte, že ste na ňom závislí.

Niektorí sa k najpopulárnejšej sociálnej sieti utiekajú kvôli relaxu, po ťažkom dni v práci. Problém nastáva vtedy, keď nevinné rozptýlenie prerastie v obrovskú závislosť. Takýto jedinec sa potom nedokáže sústrediť na nič iné, ako na to, čo sa práve deje na Facebooku.

Z celkového počtu užívateľov siete sa až 85 percent prihlasuje každý deň. Z nich sú podľa nórskych vedcov, ktorí uskutočnili prieskum na vzorke 423 študentov, závislosťou viac ohrozené ženy ako muži. Rizikovejšou skupinou sú taktiež mladí ľudia, ktorí Facebooku podľahnú ľahšie ako starší užívatelia.

Tím odborníkov sa účastníkov štúdie pýtal šesť otázok a keď aspoň na štyri z nich odpovedali "často" alebo "veľmi často", znamenalo to, že sú závislí. Otázky boli tvorené na základe šiestich prvkov závislosti, ktoré lekári využívajú aj na to, aby rozpoznali alkoholikov či drogovo závislé osoby.

"Zistili sme, že úzkostliví ľudia, ktorí si neveria, sú na Facebooku viac závislí ako tí s dostatočným sebavedomím. Je to zrejme preto, lebo sa im ľahšie komunikuje cez sociálne médium ako tvárou v tvár," uviedla vedúca výskumu Cecilie Schou Andreassenová z Fakulty psychológie Bergenskej univerzity. "Sme svedkami toho, že Facebook, a internet vo všeobecnosti, sa stáva čoraz väčšou závislosťou. Pre mnohých predstavuje rovnaké nebezpečenstvo ako hociktorá iná droga," dodala.

Otestujte sa aj vy a zistite, ako ste na tom! Odpovedať môžete týmto spôsobom: 1 = veľmi zriedka, 2 = zriedka, 3 = niekedy, 4 = často, 5 = veľmi často. Tu sú otázky:

1. Mnoho času trávite premýšľaním o Facebooku alebo plánujete, že ho použijete

2. Potreba nalogovať sa na Facebook je u vás stále väčšia

3. Facebook využívate na to, aby ste zabudli na svoje osobné problémy

4. Pokúsili ste sa obmedziť používanie Facebooku, ale bez úspechu

5. Cítite sa nepokojný alebo ustarostený, keď máte na Facebook zakázaný prístup

6. Trávite na Facebooku toľko času, že to negatívne vplýva na vašu prácu/štúdium

 

Ak ste odpovedali najmenej na štyri otázky možnosťou 4 alebo 5, je to s vami zlé a mali by ste porozmýšľať nad tým, ako sa z pazúrov Facebooku vymaniť.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu